play

Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvoi poikkeuksellisen paljon viime vuonna

Peräti 31 000 yläkouluikäisestä tehtiin viime vuonna lastensuojeluilmoitus.

Peräti 31 000 yläkouluikäisestä tehtiin viime vuonna lastensuojeluilmoitus. Kuva: Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Joka kuudennesta 13–15-vuotiaasta lapsesta tehtiin viime vuonna lastensuojeluilmoitus, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreista tilastoista.

THL:n mukaan ilmoitusten määrä on kasvanut vuosittain, mutta viime vuonna kasvu oli poikkeuksellisen suurta.

Viime vuonna lastensuojeluilmoitus tehtiin esimerkiksi 31  000 yläkouluikäisestä, kun kolme vuotta aiemmin ilmoituksia tehtiin noin 10  000 vähemmän. Lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut eniten juuri 13–15-vuotiaissa.

–  Nuorten pahoinvointi eri indikaattoreilla mitattuna on viime vuosina lisääntynyt. Olisi yllättävää, jos esimerkiksi nuorten lisääntyneet mielenterveyden ongelmat sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden kuormitus eivät heijastuisi myös lastensuojelun palvelujen tarpeeseen, kertoo tiedotteessa THL:n tutkimusprofessori Taina Laajasalo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvoi vuonna 2023 jokaisella hyvinvointialueella. Kaikkiaan ilmoituksia tehtiin viime vuonna yhteensä 110  000 lapsesta eli noin kymmenestä prosentista lapsia. Valtakunnallisesti ilmoitusten määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Samoin kiireellisten sijoitusten määrä kasvoi viime vuonna. Eniten kiireellisiä sijoituksia tehtiin 15-vuotiaille.

Alueellisesti kiireellisesti sijoitettuja lapsia oli eniten Kymenlaaksossa (1,7 prosenttia) ja vähiten Etelä-Karjalassa (0,4 prosenttia). Kiireellisten sijoitusten määrä väheni osassa hyvinvointialueita. Suurinta lasku oli Satakunnassa.

–  Kiireellisten sijoitusten määrän kasvun taustalla on monia tekijöitä. Esimerkiksi se, kriisiytyvätkö tilanteet perhesosiaalityössä, koska lastensuojeluun ei pääse ajoissa, sanoo tiedotteessa THL:n kehittämispäällikkö Laura Yliruka.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lastensuojelun avohuollon piirissä olevien lasten ja nuorten määrä kääntyi viime vuonna niin ikään kasvuun. Sen sijaan sijoitettujen lasten määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta.

Useilla viranomaisilla on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus. Lisäksi ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa.

–  Lastensuojeluilmoitukset kertovat usein nuorten oireilusta. Toisaalta ilmoitus voidaan tehdä tilanteessa, jossa pienen lapsen äiti on aloittamassa päihdekatkaisun ja lapsi tarvitsee hoitopaikan. Jokainen ilmoitus tulee ottaa vakavasti, sanoo Yliruka tiedotteessa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi