play

Helsingin yliopisto pyysi poliisin apuun palestiinalaisten puolesta järjestetyn mielenosoituksen keskeyttämiseksi

Israelin yliopistojen boikottia vaativan Students for Palestine -liikkeen mielenosoittajia Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen edustalla keskiviikkona 12. kesäkuuta.

Israelin yliopistojen boikottia vaativan Students for Palestine -liikkeen mielenosoittajia Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen edustalla keskiviikkona 12. kesäkuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

STT-Lehtikuva

Helsingin yliopisto on pyytänyt poliisilta apua palestiinalaisia tukevan mielenosoituksen keskeyttämiseksi, Helsingin poliisista kerrotaan STT:lle.

Students for Palestine -liike kertoi aiemmin tiedotteessa, että yliopisto on halunnut keskeyttää keskustakampuksen edustalla yli kuukauden kestäneen mielenosoituksen.

Poliisin johtokeskuksen viestinnästä kerrottiin STT:lle illalla, että vielä ei ole tietoa, milloin poliisi lähtisi mahdollisesti purkamaan mielenosoitusta. Poliisi ei ole johtokeskuksen mukaan paikalla yliopistolla.

Emme todellakaan aio poistua vapaaehtoisesti.
Kevin Soovik, opiskelija

Helsingin yliopiston hallintojohtaja Esa Hämäläinen kertoi STT:lle illalla, että poliisilta päädyttiin pyytämään apua mielenosoituksen purkamiseksi, koska yliopiston poistumiskehotukset eivät ole tehonneet.

–  Me olemme esittäneet, että tämä saataisi keskiviikkoon mennessä ratkaistua. Poliisi tekee harkinnan itse siitä, milloin se puuttuu asiaan, Hämäläinen totesi.

Hämäläinen kertoi, että poistumiskehotuksen antamiseen päädyttiin erilaisten syiden vuoksi. Hänen mukaansa viime viikkojen aikana mielenosoitus on näkynyt yhä enemmän yliopiston toiminnassa.

–  Meillä on ollut esimerkiksi tilaisuuksia, joita on häiriköity. Saamme myös paljon palautetta opiskelijoilta ja henkilökunnalta, että yliopiston tulisi järjestää turvallinen tila kaikille ja osa ei nyt ole näin kokenut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hänen mukaansa mielenosoittajia pyydettiin poistumaan paikalta ensimmäisen kerran jo maanantaina. Myös tiistaina heitä pyydettiin poistumaan paikalta.

–  Me olemme käyneet pyytämässä heitä poistumaan, ja he ovat kutsuneet sitten paikalle lisää henkilöitä. Harmillista, että tilanne jatkuu tällaisena, Hämäläinen sanoi.

Mielenosoittajat kertoivat tiedotteessa aiemmin, että yliopisto antoi mielenosoitukselle poistumiskehotuksen keskiviikkoon puoleenpäivään mennessä. Poistumisehdotus annettiin yliopistolla järjestettävään konferenssiin tarvittavan tilan vuoksi.

Opiskelijoiden mukaan mielenilmaus ei kuitenkaan estä kulkua Porthania-rakennukseen, jonka edustalla opiskelijat ovat osoittaneet mieltä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liikkeessä toimivan opiskelijan Kevin Soovikin mukaan opiskelijat eivät aio poistua paikalta.

–  Emme todellakaan aio poistua vapaaehtoisesti, vaan aiomme pitäytyä kokoontumislaissa olevaan kokoontumisoikeuteen, Soovik sanoi STT:lle.

Paikalla oli kello yhden aikaan Soovikin mukaan 100–200 ihmistä. Osa on ollut telttoineen yötä, mutta Soovik ei osaa arvioida yöpyjien määrää.

Tiedotteen mukaan opiskelijat vaativat, että yliopisto sitoutuu Israelin akateemiseen boikottiin ja katkaisee suhteensa israelilaisyliopistoihin, jotka "ovat systemaattisesti osallistuneet Israelin valtion ihmisoikeusloukkauksiin, kansainvälisen lain rikkomiseen ja kansanmurhaan Gazassa".

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mielenosoittajat kertoivat aiemmin, että esimerkiksi Tel Avivin yliopisto sekä Jerusalemin heprealainen yliopisto ovat olleet mukana kehittämässä Gazassa käytettäviä aseteknologioita ja ne kouluttavat sotilashenkilöstöä yhteistyössä Israelin asevoimien kanssa.

Liikkeen mukaan boikottivaatimukset koskevat instituutioita, eivät yksittäisiä israelilaisia tutkijoita.

Yliopisto ilmoitti toukokuussa jäädyttävänsä vaihtosopimuksensa israelilaisiin yliopistoihin liikkeen vaatimusten mukaisesti. Opiskelijat kuitenkin vaativat myös esimerkiksi, että yliopisto julkistaa sijoituksensa Gazan kansanmurhaan osallisiin yrityksiin ja vetäytyy niistä pois.

Liike kertoi aiemmin vaatineensa Helsingin yliopistolta Israelin akateemista boikottia marraskuusta saakka. Liikkeen mukaan mielenilmaus on osa viime aikoina nähtyä maailmanlaajuista protestiaaltoa.

Esimerkiksi eri puolilla Yhdysvaltoja on nähty suuria mielenilmauksia yliopistojen kampusalueilla. Protesteja on kuvailtu voimakkaimmiksi opiskelijamielenosoituksiksi Yhdysvalloissa sitten Irakin sodan 2000-luvulla.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi