play

Pääministeri Orpo on vierailulla Ukrainassa – lupasi Zelenskyille Suomelta uuden sotilasapupaketin

Kuva: Emmi Korhonen

STT-Lehtikuva

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on parhaillaan vierailulla Ukrainassa. Orpo tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa aamupäivällä.

Tapaamisen yhteydessä Orpo ja Zelenskyi järjestivät Kiovassa yhteisen lehdistötilaisuuden, jossa Orpo kertoi Suomen valmistelevan järjestyksessä 18. puolustustarvikepakettia Ukrainalle.

–  Olemme kokoomme nähden Ukrainan iso tukija, ja jos nyt olen laskenut oikein, puolustustarvikepaketteja on annettu melkein yksi kuukautta kohden. Nyt valmistelemme 18. pakettia, joka on aiempiin verrattuna vastaavan kokoinen, Orpo kertoi toimittajille.

Orpon mukaan paketista päätetään viikon loppuun mennessä ja se sisältää raskaita aseita sekä ammuksia. Paketin yksityiskohtia pääministeri ei vielä avannut lehdistötilaisuudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Suomi jatkaa Ukrainan rinnalla seisomista. – – Suomi tukee Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta, pääministeri vakuutti.

Lehdistötilaisuudessa Orpo ja Zelenskyi kertoivat keskustelleensa Suomen ja Ukrainan mahdollisesta yhteistyöstä puolustusteollisuuden saralla. Se voisi näkyä esimerkiksi siten, että Ukraina saisi valmistaa suomalaisia aseita.

–  Olemme hyvin kiinnostuneita panssariajoneuvojenne valmistuksesta, Zelenskyi vastasi suomalaistoimittajien kysymykseen aiheesta.

Zelenskyin mukaan Ukrainan tärkeänä tavoitteena on tehostaa puolustustarvikkeiden valmistusta maan sisällä paitsi nyt jatkuvaa sotaa varten, myös sen varmistamiseksi, että Ukrainalla on uskottava pelote Venäjää vastaan myös tulevaisuudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ennen lehdistötilaisuutta Orpo kertoi vierailleensa aamulla Kiovan lähellä Irpinissä tutustumassa sinne rakennettuihin suomalaisiin asuntoihin, jotka Suomi lahjoitti toukokuussa ukrainalaisille perheille sodasta kärsineellä alueella.

Orpon matka on ensimmäinen nykyisen hallituksen edustajan tekemä vierailu Ukrainaan. Orpoa edeltänyt pääministeri Sanna Marin (sd.) vieraili Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen kahdesti. Myös presidentti Sauli Niinistö on vieraillut maassa vuoden alussa.

Orpo on kuitenkin tavannut presidentti Zelenskyin jo toukokuussa Ukrainan presidentin Suomen-vierailun yhteydessä. Tuolloin Orpo vakuutti Zelenskyille, että Suomen voimakas tuki Ukrainalle jatkuu uuden hallituksen myötäkin.

Suomi oli Orpon hallituksen aikana ilmoittanut aiemmin yhden apupaketin toimituksesta Ukrainaan heinäkuun alussa. Se oli kaiken kaikkiaan seitsemästoista puolustustarvikepaketti, jonka Suomi on Ukrainaan lähettänyt. Puolustusministeriön mukaan Suomi on nykyisellään lähettänyt Ukrainaan puolustusapua yhteensä noin 1,2 miljardin euron arvosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Raskainta Suomen Ukrainalle luovuttamaa kalustoa ovat tiettävästi olleet miinojen ja räjähteiden raivaukseen tarkoitetut Leopard 2 -raivauspanssarivaunut, joita Suomi on luovuttanut kuusi kappaletta. Suomi toimi panssarivaunutoimituksissa osana laajempaa länsimaista yhteistyötä, jonka avulla Ukrainalle on luvattu erilaisia panssarivaunuja yhteensä yli 300 kappaletta.

Sittemmin keskustelu Ukrainan tukemisesta on keskittynyt Ukrainan kipeästi kaipaamaan ilmapuolustus- ja ilmataistelukykyyn. Ovi hävittäjien toimittamiselle Ukrainaan avautui toden teolla, kun Hollanti ja Tanska ilmoittivat viime viikolla antavansa yhdysvaltalaisia F-16-hävittäjiä Ukrainan käyttöön. Ukrainalaisten lentäjien kouluttamisen yhdysvaltalaiskaluston käyttöön kerrottiin alkavan tämän kuukauden aikana Tanskassa.

Lehdistötilaisuudessa Suomen Hornet-hävittäjistä kysyttäessä Zelenskyi tähdensi, että vain F-16-hävittäjällä voidaan näillä näkymin täyttää Ukrainan tarpeet.

–  Prioriteettimme on nyt F-16. Ne luvut, joita tarvitsemme, voidaan tyydyttää vain sillä, Zelenskyi sanoi.

Pääministeri Orpo kommentoi viime viikolla Tanskan ja Hollannin hävittäjäpäätöstä erinomaiseksi ja ilmoitti sotilaiden tarkastelevan sitä, millä tavalla Suomi voisi mahdollisesti olla tukena. Orpo kuitenkin tähdensi tuolloin, että Suomi tarvitsee omat hävittäjänsä itse eikä tilanne ole tältä osin muuttunut.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi