play

Yhteensä neljän venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa maanantaina

Aihekuva.

Aihekuva. Kuva: Juha Inkinen

STT

Rajavartiolaitoksen mukaan yhteensä neljän venäläisen sotilaslentokoneen epäillään loukanneen maanantaina Suomen ilmatilaa Loviisan edustalla. Aiemmin oli kerrottu yhdestä koneesta.

Rajavartiolaitoksen mukaan syvimmillään loukkaus ulottui 2,5 kilometriä Suomen puolelle. Alueloukkauksesta epäillään neljän venäläiskoneen osastoa, johon on kuulunut kaksi pommikonetta ja kaksi hävittäjää.

Puolustusministeriö kertoi aluksi vain yhden koneen tehneen alueloukkauksen. Tutkintaa johtavan yliluutnantti Antti Leskelän mukaan Rajavartiolaitoksella oli koko ajan tieto rajan tuntumassa liikkuneista koneista, mutta vasta tutkinnan edetessä selvisi, kuinka moni niistä oli käynyt Suomen puolella.

Leskelän mukaan tutkinnassa selvitetään koneiden tarkkaa lentoreittiä ja sijaintia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tällaiset seikat selviävät Suomen omalla valvontakyvyllä, Leskelä sanoi STT:lle perjantaina.

Hän ei osaa ottaa kantaa siihen, kuinka tyypillistä neljän koneen lentäminen Suomen puolelle on.

–  Itse en heti muista tällaista toista tapausta.

Puolustusvoimat ei perjantaina halunnut kommentoida asiaa STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Leskelän mukaan vastaavat tutkinnat kestävät yleensä viikon tai pari. Alueloukkauksen tutkintaa jatketaan tulevalla viikolla.

Yle julkaisi tiistaina videon, jossa sotilasasiantuntijan mukaan näkyy hyvin todennäköisesti suomalainen Hornet-hävittäjä tunnistamassa venäläiskoneita Suomenlahdella. Onko videolla jokin rooli tutkinnassa?

Leskelä kertoo nähneensä videon itsekin mutta sanoo, että se ei ole tutkinnan keskiössä.

–  Ylen videossa voi olla kyse alueloukkauksesta, mutta en tiedä, missä video on kuvattu ja onko se leikattu monesta lähteestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan useiden venäläiskoneiden epäillyt ilmatilaloukkaukset selvisivät vasta jatkoselvityksessä. Tällä hetkellä kahden pommikoneen ja kahden niitä saattaneen hävittäjän epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa maanantaina.

Alkuvaiheen viestinnästä vastannut puolustusministeriö tiedotti aiemmin, että yhden venäläiskoneen epäillään loukanneen maanantaina Suomen ilmatilaa.

–  On kyse ilmatilaloukkauksesta, jossa yksi kone oli käynyt Suomen ilmatilassa sen hetkisten tietojen perusteella, Häkkänen kertoi.

Häkkäsen mukaan myöhemmin ryhdyttiin selvittämään sitä, oliko myös ympärillä olleiden koneiden osalta tapahtunut jotain muuta.

–  Ja nyt on käynyt jatkoselvityksessä ilmi, että myös näitä muita koneita epäillään siitä loukkauksesta.

Häkkänen kommentoi asiaa perjantaina Naton puolustusministerien kokouksen jälkeen Naton päämajalla. Hän ei suostunut arvioimaan sitä, liittyivätkö ilmatilaloukkaukset Venäjän tämän viikon ydinaseharjoituksiin.

–  Me emme lähde nyt sitä arvioimaan tässä näin. Venäjällä on useita eri harjoituksia koko ajan käynnissä tai useita päivittäisiä lentoja, joita me käymme tunnistamassa Suomenlahden ilmatilan kapeikossa tuon tuostakin. Ja sen takia emme lähde jokaista Venäjän harjoitusta tai arviointia nyt julkisesti lausumaan tässä, hän sanoi.

Häkkänen myös toisti viestinsä siitä, että Venäjälle on lähdössä nootti asiasta.

Keskiviikkona puolustusministeri Häkkänen puolestaan kommentoi STT:lle, että Venäjä julkaisee erilaisia videoita.

–  Niin kuin tästäkin nähdään, se on useasta eri palasesta leikattu ja liimattu. Sillä halutaan lähettää varmasti kaikenlaista viestiä. Tämä asia on nyt selvityksessä, mutta ei tässä ole mitään dramatiikkaa, Häkkänen sanoi.

–  Näkyy, että meidän ilmavalvonta pelaa. Meillä on muutamassa minuutissa koneet välittömästi tunnistamassa ja niin sanotusti opastamassa venäläiset koneet pois meidän ilmatilasta, jos ne vähänkään tulevat lähelle. Eli meillä toimii erittäin tarkasti ja nopeasti tämä hävittäjien toiminta.

Häkkäsen mukaan Venäjälle lähetetään aina nootti alueloukkauksista.

Edellinen todettu venäläiskoneiden alueloukkaus Suomessa sattui toissa vuoden elokuussa. Tuolloin kaksi venäläishävittäjää kävi Suomen ilmatilassa Suomenlahdella.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi