play

Ähtärin eläinpuiston hallitus päättää tänään, kuinka pandojen käy – kansliapäällikkö Ylellä: valtion tuki on mahdollinen, mutta ei tällä hallituskaudella

Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

STT-Lehtikuva

Ähtärin pandojen mahdollisesta palauttamisesta ennenaikaisesti Kiinaan on määrä päättää tänään. Ähtärin eläinpuiston hallitus on koolla tänään alkuillasta.

Eläinpuiston toimitusjohtaja Arja Väliaho ei päivällä vielä halunnut kommentoida sitä, miltä pandojen kohtalo Ähtärissä kokouksen alla näyttää.

–  Tällä hetkellä ei ole oikeastaan mitään kerrottavaa, Väliaho sanoi STT:lle.

Pandojen mahdollista palauttamista alettiin eläinpuiston mukaan valmistella tammikuun lopulla sen jälkeen, kun eläinpuistolle esitetty viiden miljoonan euron avustuspaketti vedettiin pois valtion lisäbudjetista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuolloin perustettiin myös ministeriöistä koottu virkatyöryhmä selvittämään pandojen tulevaisuutta Suomessa.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sanoi eilen Ylelle, että työryhmän selvitys on viivästynyt, mutta valtion tuki eläinpuistolle on vielä täysin mahdollinen.

Husu-Kallion mukaan työryhmän päätöksellä ei kuitenkaan ole kiire, sillä eduskunta ei pysty päättämään mahdollisesta rahoituksesta enää tällä vaalikaudella.

Pandakaksikko, Pyry ja Lumi, saapui Kiinasta Suomeen vuonna 2018.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pandat ovat Ähtärissä 15 vuoden vuokrasopimuksella, jota siis olisi vielä jäljellä kymmenen vuotta. Eläinpuiston mukaan pandoista koituu vuosittain noin 1,5 miljoonan euron kulut.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majasen mukaan Suomen ja Kiinan välillä on tehty pandoja koskeva puitesopimus. Lisäksi Ähtärin eläinpuisto ja Kiinan pandalainoista vastaava China Wildlife Conservation Association (CWCA) allekirjoittivat vuonna 2017 lajiensuojelusopimuksen, jonka nojalla pandat ovat Ähtärissä.

Kiina "lainaa" pandoja muille maille. Eläinten lähettämistä on kutsuttu pandadiplomatiaksi, jolla Kiina pyrkii luomaan myönteistä maakuvaa.

Eläinpuiston näkemyksen mukaan pandojen suojelusopimus voidaan tulkita Suomen ja Kiinan valtioiden väliseksi raamisopimukseksi. Se hallituksen puheenjohtajan Risto Sivosen mielestä tarkoittaisi sitä, että Suomi on sitoutunut pandojen vuokra-aikaan Suomessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Majanen ei pidä oikeana sellaista tulkintaa, että Suomen valtio olisi sitoutunut kattamaan pandojen vuokrat koko vuokra-ajalta.

–  Mutta on selvä, että julkinen valta ja viime kädessä valtio vastaa siitä, että pandojen olot ovat täällä asianmukaiset, hän sanoi tammikuun lopulla.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun pandojen palauttaminen Kiinaan on tapetilla. Toissa vuoden lopulla uhanneelta palautukselta vältyttiin, kun joukko kiinalaisia yrityksiä tuli hätiin.

Tuolloin pandojen pitämiseksi Suomessa riitti puolen miljoonan euron tukipotti.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi