play

Korona- tai influenssarokotuksen voi pian hakea apteekista tai hammaslääkäriltä

Kuva: Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Rokotuksia voi jatkossa saada entistä useammassa paikassa ja entistä useammilta terveydenhoidon ammattilaisilta. Vapusta lähtien rokotuksia saavat antaa myös hammaslääkärit, proviisorit, farmaseutit, lähihoitajat, laboratoriohoitajat sekä perushoitajat, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Valtioneuvoston hyväksymällä asetusmuutoksella halutaan nopeuttaa erityisesti kausirokotteiden antamista ja lieventää terveydenhuollon henkilöstöpulaa. Pula tuli näkyväksi esimerkiksi viime syksynä, kun influenssa- ja koronarokotukset ruuhkautuivat. Sairaanhoitajien siirtäminen muista töistä hoitamaan joukkorokotuksia heikentää henkilöstötilannetta muualla terveydenhuollossa.

–  Tämä on esimerkki siitä, että terveydenhuollon kuormitusta voidaan vähentää harkituilla ratkaisuilla, joilla työnjakoa muuttamalla ja sääntelyä vastuullisesti purkamalla hyödynnetään yhä paremmin sote-ammattilaisten osaaminen. Rokotusoikeudet laajenevat myös apteekkien ammattilaisille, mikä osaltaan mahdollistaa apteekkien kehittymistä yhä enemmän matalan kynnyksen terveyspisteiksi, sanoo sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) tiedotteessa.

Muutos ei koske alle 18-vuotiaita, koska alaikäisen rokottaminen voi vaatia erityisosaamista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Farmaseuteilta, proviisoreilta, lähihoitajilta, perushoitajilta ja laboratoriohoitajilta edellytetään lisäkoulutusta rokottamiseen. Hammaslääkärit, laboratoriohoitajat, lähihoitajat ja perushoitajat ovat jo nykyisin saaneet tietyin edellytyksin antaa koronarokotteita.

Apteekkien, jotka haluavat alkaa antaa rokotuksia asiakkailleen, täytyy rekisteröityä yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajiksi ennen kuin ne alkavat rokottaa. Kaikella rokotustoiminnalla tulee olla nimetty vastuulääkäri, ja tieto annetuista rokotuksista pitää kirjata potilastietojärjestelmään.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi