play

Sisäministeriö alkaa valmistella rajoituksia itärajalle, sanoo sisäministeri Rantanen – keskustelut Venäjän kanssa eivät ole johtaneet toivottuun lopputulokseen

Sisäministeri Mari Rantanen piti tiedotustilaisuuden itärajan tilanteeseen liittyen Helsingissä 14. marraskuuta 2023.

Sisäministeri Mari Rantanen piti tiedotustilaisuuden itärajan tilanteeseen liittyen Helsingissä 14. marraskuuta 2023. Kuva: Lehtikuva

STT

Hallituspuolueiden kesken on sovittu, että sisäministeriö valmistelee rajavartiolain 16. pykälän pohjalta toimenpiteitä, sanoo sisäministeri Mari Rantanen (ps.)

Pykälä mahdollistaa useita toimenpiteitä, jotka voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Rajaliikennettä voidaan rajata, sulkea tai kansainvälisen suojelun hakeminen voidaan keskittää yhteen tai useampaan paikkaan.

–  Viestimme on, että hallitus vastaa tilanteeseen -- nyt on aika ryhtyä toimenpiteisiin, Rantanen kommentoi tänään Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen tilannetta koskevassa tiedotustilaisuudessa.

Rantasen mukaan lopullisia päätöksiä toimenpiteistä ei ole tehty. Ministeriö valmistelee esityksen mahdollisimman nopeasti valtioneuvoston istuntoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Välttämättömyysarvioinnissa lähdetään siitä, että ensin käytetään lievemmät keinot. Jos ne eivät tepsi, siirrytään kovempiin keinoihin, Rantanen sanoo.

–  Emme voi saman tien mennä päätyyn asti. Pitää arvioida oikeudellisia edellytyksiä. Hallituksella on kuitenkin valmius käyttää kaikkia lainsäädännön mahdollistamia keinoja, hän sanoo.

Hän arvioi, että lievimmillä keinoilla – esimerkiksi rajanylityspaikkojen aukiolon rajaamisella – tuskin päästäisiin haluttuun lopputulokseen.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on elokuusta lähtien saapunut tavallista suurempi määrä ihmisiä puutteellisin matkustusasiakirjoin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rajavartiolaitoksen esikunnan tilanne- ja riskianalyysikeskuksen päällikön, eversti Mikko Lehmuksen mukaan turvapaikanhakijoiden saapuminen painottuu Kaakkois-Suomeen Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikoille.

Hän kertoi tiedotustilaisuudessa, että maanantaina ja tiistaina rajalle on saapunut noin 60 henkilöä. Kansalaisuuksissa painottuvat Irak, Jemen ja Somalia.

Luvut ovat Lehmuksen mukaan huolestuttavia mutta tilanne rajalla on hallittu.

Jos turvapaikan hakeminen keskitetään yhteen paikkaan, mitä tapahtuu turvapaikanhakijoille, jos he yrittävät hakea turvapaikkaa suljetulta rajanylitysasemalta?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Jos keskittämiseen mennään, niin henkilö ohjataan paikkaan, josta turvapaikkaa voi hakea. Laki tunnistaa kuitenkin haavoittuvassa asemassa olevat, esimerkiksi lapset tai vammaiset, Rantanen sanoo.

Venäjän viranomaisten toiminta on muuttunut niin, että Venäjä päästää nyt rajansa ylitse ihmisiä, joiden asiakirjat eivät ole kunnossa, Lehmus ja Rantanen sanovat.

–  Asiasta on keskusteltu viranomaistasolla Venäjän kanssa, mutta nämä keskustelut eivät ole johtaneet toivottuun lopputulokseen, Rantanen sanoo.

Kysymykseen, onko Venäjän toiminta tahallista, Rantanen vastasi, että Venäjän viranomaisten muuttuneesta käytöksestä voi tehdä päätelmiä.

–  Toiveemme Venäjän suuntaan on se, että se muuttaa toimintansa aiemman kaltaiseksi.

Syksyn 2015 ja alkuvuoden 2016 välillä Venäjältä saapui reilut tuhat kolmansien maiden kansalaista hakemaan turvapaikkaa Lappiin Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoille.

Eversti Matti Pitkäniitty Rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoi sunnuntaina STT:lle, että tämän syksyn rajanylityksissä on ollut mukana samanlaisia elementtejä kuin tuolloin.

Rantanen totesi tiedotustilaisuudessa tänään, ettei Suomi aio ajautua sellaiseen tilanteeseen kuin vuonna 2015.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi