play

Sofi Oksanen: Bäckmanin taustalla suuremmat voimat

Sofi Oksasen mukaan Johan Bäckmanin taustalla vaikuttavat suuremmat voimat Venäjän johtoa myöten.

Sofi Oksasen mukaan Johan Bäckmanin taustalla vaikuttavat suuremmat voimat Venäjän johtoa myöten. Kuva: Maija Yrjölä

Karjalainen/Sunnuntaisuomalainen

Johan Bäckmanin kampanja Suomen lastensuojeluviranomaisia vastaan on osa laajempaa Venäjän  propagandahyökkäystä, kirjailija Sofi Oksanen arvioi. Bäckmanin taustalla vaikuttavat suuremmat voimat Venäjän johtoa myöten.

- Ei hän saisi niin paljon tilaa Venäjän valtamedioissa - jotka ovat Kremlin ohjauksessa - jos hän olisi vain  yksittäinen toimija, Oksanen huomauttaa.

Kohudosentin käyttämä termi antifasismi on Oksaselle tuttu jo Neuvostoliiton propagandasta.

- Venäjän lapsiretoriikassa on jo puhuttu lasten keskitysleireistä Suomessa. Tämä on tuttua terminologiaa,  Oksanen toteaa.

Bäckman esiintyy järjestönsä Suomen antifasistisen komitean johtajana. Viron neuvostomiehitykseen kirjoissaan perehtynyt Oksanen muistuttaa, että jo tuolloin järjestelmän vastustajat leimattiin fasisteiksi. Nykyinen Venäjä  pyrkii entistä voimakkaammin palauttamaan suurvalta-asemansa. Pienet ystävälliset naapurivaltiot, kuten Baltian maat ja Suomi, toimivat hyvinä vihollisina.

- Venäjä on suunnannut propagandaiskujaan Baltian maihin useampaan otteeseen. Nyt hyökkäys on kohdistunut Suomeen, mutta samoja metodeja käytetään, Oksanen sanoo.