play

Ilmatieteen laitos varoittaa sään kuumenevan tiistaina entisestään – Helleraja rikkoutui jo maanantaina eri puolilla Pohjois-Karjalaa

Sää lämpenee lähipäivinä entisestään.

Sää lämpenee lähipäivinä entisestään. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

STT, Juho Lintula

Tiistaista on luvassa monin paikoin maanantaita lämpimämpi päivä. Maanantaina Suomessa mentiin Ilmatieteen laitoksen mukaan useilla paikkakunnilla yli 28 lämpöasteen. Päivän korkein lukema mitattiin Päijät-Hämeessä Heinolassa, jossa mittari näytti 28,5 astetta.

Pohjois-Karjalassa ei aivan näin korkeisiin lukemiin ylletty. Esimerkiksi Joensuun lentoasemalla Liperissä päivän ylin mitattu lämpötila oli Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen mukaan 25,9 astetta ja Joensuun Linnunlahdella vain 23,7 astetta.

Juuan Niemelässä päivän ylin lukema oli 26,5 astetta ja Tohmajärven Kemiessä 25,3 astetta. Lieksan Lampelassa jäätiin 25,0 asteeseen, ja Ilomantsin Mekrijärvellä päivän ylin noteeraus oli Ilmatieteen laitoksen sivuston mukaan 23,8 astetta.

Kuiva ja kuuma sää jatkuu loppuviikolle saakka. Jopa 30 asteen lämpötilat ovat mahdollisia viikon puolivälin tienoilla.

– Suomeen on virtaamassa entistä lämpimämpää ilmamassaa, päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta kertoi STT:lle maanantaina.

Viljamaan mukaan keskiviikkona 30 astetta voi mennä rikki aika laajalti maan etelä- sekä keskiosassa.

Samalla paukkuisi kuluvan vuoden lämpöennätys, jota pitää toistaiseksi hallussaan Salossa Varsinais-Suomessa lauantaina mitattu 28,8 astetta.

Ilmatieteen laitos varoittaa tukalasta helteestä maan etelä-, keski- ja länsiosissa tiistaista alkaen. Varoituksen mukaan tukalan helleaallon todennäköisyys on 70 prosenttia tiistaipäivästä perjantain ja lauantain väliseen yöhön.

Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta kerrotaan STT:lle, että tämä on ensimmäinen kerta tänä vuonna, kun Suomessa annetaan hellevaroituksia.

Ylipäätään hellevaroitusten antaminen jo toukokuussa ei ole aivan tavanomaista. Meteorologi Pauli Jokisen mukaan ainakaan edelliseen noin kymmeneen vuoteen toukokuussa ei ole annettu hellevaroituksia Suomessa.

Helleaalto voi aiheuttaa terveysongelmia riskiryhmille, ja esimerkiksi monet kroonisia sairauksia potevat ihmiset oireilevat tavallista enemmän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo tiedotteessaan, että erityisesti ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista ja toimintarajoitteista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset ovat alttiita kuumuuden haitoille.

– Myös raskaana olevien ja kuumissa olosuhteissa työskentelevien sekä urheilevien kannattaa suojautua hyvin, muistuttaa ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren tiedotteessa.

Kuumuuden terveyshaittoja voi ehkäistä pysyttelemällä poissa auringonpaahteesta varsinkin päivän kuumimpaan aikaan ja välttämällä voimakasta fyysistä rasitusta.

– Neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee juoda riittävästi vettä pitkin päivää sekä muistaa myös syödä, Grotenfelt-Enegren sanoo.

Kehoa voi tarvittaessa viilentää esimerkiksi uimalla tai viileiden suihkujen, kosteiden vaatteiden ja kylmäkääreiden avulla. Myös sisätilat kannattaa pyrkiä pitämään viileinä.

THL:n mukaan henkilön on syytä olla terveydenhuoltoon yhteydessä, jos hänellä ilmenee voimakkaita lämpörasitukseen liittyviä oireita, perussairauden oireet pahenevat selvästi tai yleistila heikkenee.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi