play

Purra vakuutteli omaa ja puolueensa sitoutumista hallituksen rasismitiedonantoon

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

STT

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) käytti ensimmäisen puheenvuoronsa eduskunnan keskiviikkona käymässä rasismikeskustelussa liki kolme tuntia keskustelun alkamisen jälkeen. Purra vakuutti olevansa sitoutunut hallituksen yhteiseen tiedonantoon.

Tätä edeltäneessä puheenvuorossa keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ihmetteli, miksi ne ministerit, joihin epäluottamus on kohdistettu, eivät ole käyttäneet keskustelussa puheenvuoroa.

– Miksi te ette täällä tänään voineet käyttää puheenvuoroja? Se ei vieläkään ole myöhäistä, sanoi Saarikko.

Oppositiosta vihreiden eduskuntaryhmä esitti epäluottamusta Purralle ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmä esitti epäluottamusta elinkeinoministeri Wille Rydmanille (ps.).

SDP:n eduskuntaryhmä esitti epäluottamusta koko hallitukselle.

Saarikon kysymyksen jälkeen Purra pyysi puheenvuoroa.

Hän muistutti, että on esittänyt anteeksipyyntönsä ja hallitus on irtisanoutunut rasismista tiedotteessa ja tiedotustilaisuudessa.

Purra sanoi kokeneensa, ettei hänen tarvitse osallistua keskiviikon rasismikeskusteluun, jossa puhuttiin esimerkiksi hallitusohjelman väitetystä rasismista.

– Sen sijaan oma sitoutumiseni tähän koko hallituksen yhteiseen tiedonantoon ja meidän eduskuntaryhmän sitoutuminen tähän tiedonantoon on aivan selvää, sanoi Purra.

Eduskunta äänestää epäluottamusesityksistä perjantaina

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi uskovansa siihen, että ihminen voi katua ja pyytää anteeksi.

– Joskus pitää päästä eteenpäin, ja nyt on aika päästä eteenpäin, sanoi Orpo.

Oppositiosta epäiltiin keskustelun aikana perussuomalaisten sitoutumista käsittelyssä olevaan tiedonantoon, mutta Orpo sanoi luottavansa siihen, että yhdessä päätetystä pidetään kiinni. Hän muistutti, että kaikki hallituksen eduskuntaryhmät ovat tiedonannon hyväksyneet.

Orpo viittasi kristillisdemokraattien Päivi Räsäseen, joka kuvaili tiedonantoa vahvimmaksi kannanotoksi rasismia vastaan hänen kansanedustaja-aikanaan.

– Se on todella tärkeä asia riippumatta siitä, millä prosessilla, miksi ja koska se on syntynyt.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson sanoi, että kyseessä on tiedonanto, johon ryhmä voi olla tyytyväinen.

Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö sanoi, ettei voi luottaa siihen, että kaikki ministerit ovat sitoutuneet rasismin kitkemiseen ja puuttumiseen.

– Olkoonkin, että Petteri Orpon sanat ovat vakuuttavia, niin mielestäni koko hallituksen osalta tällaista uskottavuutta ei ole.

Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoi, että perussuomalaisille asetetaan erilaiset säännöt kuin muille.

– Nimittäin perussuomalaisten osalta nykyisyyttä ei määritä se, miten toimit nyt, vaan se, miten olet toiminut 15 vuotta sitten.

Tynkkynen käytti uutta sanaa paremmisto.

– Irtisanoutumista ja anteeksipyyntöä ei enää lasketa eikä tiedonannon teoillakaan ole enää merkitystä, vaikka ne menisivät pidemmille kuin mitä paremmisto on itse aikaisemmin ollut valmis edistämään, Tynkkynen sanoi.

Eduskuntakeskustelu aiheesta vaikutti jatkuvan pitkälle iltaan, sillä, ennen kello seitsemää jonossa oli vielä kymmeniä puheenvuoroja.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi