play

Kaasuputkivaurioon liitetyllä kiinalaisaluksella selvitysten mukaan venäläiskytköksiä – miehistö väitetään vaihdetun ennen vaurion syntyä

Kuva: Lehtikuva

STT

Suomen ja Viron välisten Balticconnector-kaasuputken ja tietoliikennekaapelin vaurioihin liitetyn kiinalaisaluksen Newnew Polar Bearin taustalta löytyy venäläiskytköksiä ja aluksen toiminnasta Itämerellä epäselvyyksiä.

Arvostetun brittilehti Economistin puolustusasioiden tuottaja ja Lontoon King's Collegen vieraileva tutkija Shashank Joshi kertoi tällä viikolla viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) omien lähteidensä pohjalta, että laivan miehistö olisi vaihdettu Venäjällä Kaliningradissa ennen putkivaurion ajankohtaa.

Joshi esittää lähteidensä pohjalta myös väitteen, että tapahtumien aikaan Newnew Polar Bearin läheisyydessä olisi liikkunut venäläisaluksia, joiden lähettimet olisivat olleet poissa päältä.

Hongkongin lipun alla purjehtivan kiinalaisaluksen epäselvien omistusjärjestelyjen taustalta löytyy Joshin mukaan venäläiskytköksiä. Saman on todennut asiaa avoimista tietolähteistä tutkinut analyytikko Erik Kannike, jonka mukaan laivan kiinalainen varustamo Newnew Shipping toimisi Torgmoll-yhtiön venäläisen haaran alaisuudessa.

Torgmoll ja Newnew Shipping solmivat syyskuussa uuden yhteistyösopimuksen venäläiseen Delo-konserniin kuuluvan Global Portsin kanssa Venäjän ja Kiinan välisen rahtiliikenteen kehittämisestä. Newnew Shippingin kerrotaan olleen kesällä 2023 ensimmäinen kansainvälinen varustamo, joka kuljetti rahtia Pietarista Kiinaan pohjoista reittiä Koillisväylän kautta.

Shanghaissa toimivan Torgmollin kotisivujen mukaan yhtiö on kytköksissä Kiinan valtion edistämään Vyö ja tie -hankkeeseen eli "uuteen silkkitiehen", jolla on pyritty kehittämään globaalin kaupankäynnin infrastruktuuria Kiinalle mieluisaan suuntaan. Newnew Polar Bear -aluksen liikenne Itämerellä näkyy myös Torgmollin verkkosivujen tietokannassa.

Erik Kanniken mukaan useilla Newnew Polar Bear -laivaan liittyvillä yrityksillä on julkisissa tietokannoissa käytössään sama puhelinnumero. Alus on myös Kanniken mukaan rekisteröity useimmissa paikoissa Torgmollin venäläisillä sähköpostiosoitteilla ja puhelinnumeroilla.

STT ei ole pystynyt julkisista lähteistä vahvistamaan Torgmollin omistusrakennetta Kiinassa tai Venäjällä tai tietoja miehistön vaihdoksesta.

Logistiikka-alan tietokanta Container Xchangesta löytyvien tietojen mukaan Torgmoll olisi aloittanut toimintansa Kiinassa huhtikuussa 2017 ja perustanut saman vuoden elokuussa maassa myös tytäryhtiön Shanghai Ledoco Supply Chain Management. Näiden tietojen todenperäisyyttä STT ei ole voinut vahvistaa.

Economist-lehden tuottajan tiedoista kertoi Suomessa aiemmin Verkkouutiset.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lännen Median henkilölähde kertoo uskovansa, että Newnew Polar Bear -aluksen varustamon laivapäällystö koostuisi valtaosin venäläisistä.

–  Varmuudella sanon, että venäläistä päällystöä näissä laivoissa on ollut ja paljon, lähde sanoo.

Lännen Median henkilölähde halusi pysytellä nimettömänä ja pitää ammattinsa salassa, koska on työssään säännöllisesti tekemisissä Suomenlahdella kulkevien alusten laivapäällystön kanssa.

Lähde ei ole ollut tekemisissä suoraan Newnew Polar Bear -aluksen kanssa, mutta tuntee saman varustamon sisaralukset. Hän olettaa, että muissakin varustamon aluksissa on sama henkilöstörakenne. Lähde kertoo päätelleensä kansalaisuudet miehistön nimien venäläisperäisyydestä, mutta suoraa tietoa hänellä ei ole kyseisten henkiöiden kansalaisuuksista.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi torstaina toimittajille eduskunnassa, että kaasuputkiasiasta ei ole uutta kerrottavaa. Keskiviikkona Valtonen sanoi tavanneensa Kiinan suurlähettilään.

–  Tapasin Kiinan suurlähettilään, ja yhtenä asiakohtana nostin tämän esille. Erittäin yhteistyöhaluista on ollut Kiinan reagointi tähän asti, hän kertoi tuolloin.

Valtosen mukaan aluksen omistussuhteet on selvitetty yhteistyössä Kiinan kanssa, mutta hän ei halunnut kommentoida niitä.

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee Newnew Polar Bearin ankkurin aiheuttaneen Suomen ja Viron välisen kaasuputken vaurion lokakuun 8. päivänä. Shanghaista lähtenyt konttialus oli tuolloin matkalla Pietariin pysähdyttyään ensiksi Venäjän Kaliningradissa. Ankkuri löytyi merenpohjasta joidenkin metrien päästä kaasuputken vauriopaikasta.

KRP kertoi aiemmin tällä viikolla, että Newnew Polar Bearin roolin selvittäminen jatkuu ja aluksen liikkeet ovat päätutkintalinja, mutta myös vaihtoehtoiset tapahtumainkulut otetaan huomioon. Alusta itseään ei ole päästy tutkimaan eikä sen miehistöä puhuttamaan.

STT on tavoitellut kiinalaisaluksen varustamoa ja Torgmoll-yhtiötä, mutta yhteydenottopyyntöihin ei torstai-iltaan mennessä ollut vastattu.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi