play

Sokeriverolle laaja kannatus eduskuntapuolueilta – valtiovarainministeriö epäilee terveysperusteisen verotuksen hyötyjä

Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Nina Törnudd, Saila Kiuttu / STT

Eduskuntapuolueista iso enemmistö kannattaa terveysperusteisen veron käyttöönottoa ensi vaalikaudella. Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestö Sosten kyselyssä kuusi puoluetta on täysin samaa mieltä, että esimerkiksi sokeriin kohdistuva vero olisi tarpeen.

Tällä linjalla ovat kokoomus, SDP, vihreät, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt. Keskusta ja RKP ilmoittavat olevansa jokseenkin samaa mieltä, ja vain perussuomalaiset ottaa ajatukseen etäisyyttä ja toteaa, ettei se ole samaa eikä eri mieltä.

Kannattajista kokoomus näkee terveysperusteisen veron oikeudenmukaisena tapana laajentaa veropohjaa terveydelle haitallisiin tuotteisiin. Vihreiden mukaan laaja terveysvero ohjaisi teollisuutta kehittämään reseptejään terveellisemmiksi ja ihmisiä ostamaan terveellisempää ruokaa.

SDP kannattaa nykyistä laajapohjaisempaa veroa, joka perustuisi ensivaiheessa sokerin määrään nykyisen virvoitusjuomaveron tapaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perussuomalaiset on puolueista epäileväisin ja arvioi, että sokerivero voi saada kerrannaisvaikutuksia, jotka haittaavat kotimaista ruuantuotantoa ja yritystoimintaa.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä on huolissaan, että puheet ruokaan kohdistuvasta lisäverosta jarruttavat yritysten haluja investoida Suomeen. Epävarmuus ja poliittinen riski kasvattavat yritysten epätietoisuutta siitä, millainen toimintaympäristö on.

–  Monen puolueen vaaliohjelmassa oleva ruokaan kohdistuva lisävero lisää epävarmuutta yrityksissä ja heikentää investointihalua. Toteutuessaan lisävero vaikeuttaisi yritysten liiketoimintaa ja kannustaisi puntaroimaan investointien kohdistamista Suomen ulkopuolelle, Käkelä sanoo tiedotteessa.

Elintarvikekonserni Fazer ilmoitti keskiviikkona muuttavansa suunnitelmiaan ja luopuvansa aikeista siirtää sokerimakeisten tuotanto Lappeenrannasta uuteen tehtaaseen Lahteen. Uusi suunnitelma on siirtää vain suklaatuotteiden valmistus Lahteen perustettavalle tehtaalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muutosta perusteltiin kuluttajakäyttäytymisen muutoksilla ja korkotason nousulla, mutta myös suunnitellulla terveysverolla.

Valtiovarainministeriö (VM) suhtautuu terveysperusteisen elintarvikeveron toteutettavuuteen ja siitä saatuihin hyötyihin varauksellisesti.

–  Makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteveron vaikutuksista tiedetään, että tuotteen verotuksen kiristymisestä seuraava hinnan nousu ei välttämättä vähennä sen kulutusta, ellei tarjolla ole riittävän läheistä korvaavaa tuotetta. Kulutus voi myös siirtyä toisella tavalla haitalliseen elintarvikkeeseen, ministeriö toteaa.

VM otti veroon kantaa maanantaina, kun se julkisti kartoituksen erilaisista keinoista, joilla voitaisiin vahvistaa julkista taloutta tulevina vuosina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Terveydelle haitallisten tuotteiden määrittely on lisäksi VM:n mukaan osoittautunut vaikeaksi. Veron kohdentaminen tiettyyn ainesosaan, kuten esimerkiksi sokeriin, edellyttäisi myös raskasta verojärjestelmää, joka koskisi suurta määrää yrityksiä.

Ministeriö katsoo myös, että ohjaavia veroja ei ole mielekästä perustella verotulojen keräämisellä, koska tähän tarkoitukseen laajapohjaiset verot ovat tehokkaampia. Esimerkiksi jo käytössä olevan virvoitusjuomaveron tuoton ennustetaan lähivuosina olevan 200 miljoonan euron luokkaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi