play

Hoitotakuun tiukentuminen on nopeuttanut lääkäriin pääsyä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoraportin mukaan potilaat pääsivät maaliskuussa perusterveydenhuollon lääkärin kiireettömään hoitoon tai tutkimukseen kahden viikon aikana useammin kuin vuotta aiemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoraportin mukaan potilaat pääsivät maaliskuussa perusterveydenhuollon lääkärin kiireettömään hoitoon tai tutkimukseen kahden viikon aikana useammin kuin vuotta aiemmin. Kuva: Markku Ulander

STT-Lehtikuva

Hoitotakuun tiukentuminen viime syksynä on nopeuttanut lääkäriin pääsyä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tilastoraportista.

Sen mukaan potilaat pääsivät tämän vuoden maaliskuussa perusterveydenhuollon lääkärin kiireettömään hoitoon tai tutkimukseen kahden viikon aikana selkeästi useammin kuin vuotta aikaisemmin.

Maaliskuussa lääkärikäynneistä 71 prosenttia toteutui kahdessa viikossa hoidon tarpeen arvioinnista. Vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 58 prosenttia.

Viikon sisällä käynneistä toteutui nyt 57 prosenttia, kun vastaava osuus oli viime vuonna 46 prosenttia.

Hallitus kuitenkin esitti kevään kehysriihessään kahden viikon hoitotakuun höllentämistä kolmeen kuukauteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

THL:n arviointipäällikkö Tiina Hetemaan mukaan hallituksen päätös on herättänyt asiantuntijoissa hämmennystä.

–  Nopeasti muuttuva sääntely ei ole omiaan edistämään laajojen ja monimutkaisten asioiden kehittämistä, Hetemaa sanoo STT:lle.

Hetemaan mukaan osa hyvinvointialueista aikoo toimia nykyisen hoitotakuun mukaan, vaikka hoitotakuuta pidennettäisiin.

–  Voisi ajatella, että hyvinvointialueet eivät lähde peruuttamaan kehittämäänsä toimintaa. On työntekijöiden, asiakkaiden ja väestön terveyden etu, että kiireettömissäkin asioissa päästään mahdollisimman nopeasti hoitoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lainsäädäntö, joka koskee julkisen perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyä, tiukentui viime syyskuussa.

Hoitotakuu on nyt perusterveydenhuollossa 14 vuorokautta tai kolme kuukautta. Kolmen kuukauden enimmäisaikaan kuuluvat esimerkiksi ensikäynti kuntoutuspalveluissa sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävät palvelut.

Kaikkiaan maaliskuussa perusterveydenhuollon avosairaanhoidon käynneistä hieman päälle 90 prosenttia toteutui 14 vuorokauden sisällä. Näistä käynneistä 72 prosenttia oli sairaanhoitajille tai terveydenhoitajille.

Kiireettömistä hammaslääkärin käynneistä yli 90 prosenttia toteutui neljän kuukauden sisällä hoidon tarpeen arvioinnista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Paras tilanne avosairaanhoitoon pääsyssä on THL:n mukaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella, jossa 96 prosenttia asiakkaista pääsi hoitoon 14 vuorokauden sisällä maaliskuussa. Perää listalla pitää puolestaan Etelä-Karjalan hyvinvointialue, jossa määrä-ajassa hoitoon pääsi 66 prosenttia.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) puheet hoitojonoista ovat herättäneet oppositiossa närää. Orpo sanoi toukokuun puolivälissä eduskunnan kyselytunnilla hoitojonojen pidentyneen.

–  Hoitojonot ovat pidentyneet, ja tämän järjestelmän rakentaminen on kesken. Me peruutimme hoitotakuussa, koska on pakko löytää jostain säästöjä, Orpo totesi.

Oppositio on höykyttänyt Orpoa väitteestä useaan otteeseen tämän jälkeen. Muun muassa kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) on syyttänyt Orpoa väärän todistuksen sekä virheellisen lausunnon antamisesta.

–  Kumpaa tässä pitää uskoa: THL:ää vaiko teitä? Tuppurainen kysyi.

THL ei ole optimistinen hoitotakuun pidentämisen vaikutusten suhteen.

–  Todennäköisesti erot hoitoon pääsyssä kasvavat. Alueiden sisällä on eroja, eikä kaikilla alueilla päästä hoitoon samalla tavalla, Hetemaa sanoo.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi