play

Turvapaikanhakija STT:lle: Venäjän rajaviranomaisen mukaan turvapaikanhakijoita ei enää päästetä itärajan yli

Venäjältä tullut syyrialainen turvapaikanhakija Moayad tupakkapaikalla Joutsenon vastaanottokeskuksessa Lappeenrannassa 16. marraskuuta 2023.

Venäjältä tullut syyrialainen turvapaikanhakija Moayad tupakkapaikalla Joutsenon vastaanottokeskuksessa Lappeenrannassa 16. marraskuuta 2023. Kuva: Lehtikuva

STT

STT:n haastattelema turvapaikanhakija Moayad kertoo, että Venäjän rajaviranomaiset olivat sanoneet hänelle, että turvapaikanhakijoita ei tulla enää päästämään Venäjältä rajan yli Suomeen.

Mies itse pääsi eilen vielä rajan yli Lappeenrannan Nuijamaalta, mutta hänen mukaansa hänen Venäjän puolella olevat ystävänsä oli käännytetty rajalla.

STT ei ole pystynyt vahvistamaan tietoja. Rajavartiolaitoksen lukujen mukaan viime yön aikana itärajan yli Suomeen saapui kuitenkin vain kourallinen turvapaikanhakijoita, kun aiemmin rajan oli ylittänyt kymmeniä ihmisiä.

Moayad sanoo, että venäläinen rajaviranomainen oli pyytänyt häntä sanomaan videolle arabiaksi, ettei rajaa pääse enää ylittämään.

–  Yksi viranomainen tuli luokseni ja kysyi, osaanko englantia. Sanoin kyllä, ja hän sanoi, että sinun täytyy tehdä video arabiaksi: "Älkää tulko tänne suuntaan, väylä on jo suljettu – Venäjä ei päästä enää ihmisiä ylittämään rajaa Suomeen", Moayad kertoo Joutsenon vastaanottokeskuksessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Moayad kertoo rajaviranomaisen kuvanneen häntä puhelimella, kun hän sanoi arabiaksi pyydetyt asiat. Hän ei tiedä, mitä viranomainen videolla teki.

STT käyttää miehestä pelkkää etunimeä, koska hän hakee turvapaikkaa. Miehen sukunimi on STT:n tiedossa.

Syyrialainen mies sanoo, että hänen ystäviensä mukaan heille oli kerrottu, että seuraavaksi rajan voisi ylittää Venäjältä Norjaan.

–  Heille sanottiin, että Norja avataan. He sanoivat näin, mutta en voi olla varma, Moayad sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Moayad täsmentää, että ystävien kertoman mukaan heille asiasta oli kertonut rajaviranomainen.

Syyrialaismies sanoo, että hänet oli tuonut autolla Suomen rajalle venäläispoliisi. Toinenkin turvapaikanhakija on aiemmin kertonut STT:lle, että hän oli saanut apua venäläisviranomaisilta Suomen rajalle pääsemiseksi.

Moayad sanoo ostaneensa pyörän poliiseilta 300 dollarilla. Hän sanoo, että hänen kanssaan samaan aikaan matkustaneilta poliisi oli ottanut rahaa, kelloja ja hajuvesiä maksuksi.

Syyrialainen oli matkustanut Venäjälle viisumilla. Hän sanoo, että Syyriasta ei ole helppo saada viisumia Venäjälle. Hän onnistui saamaan viisumin, koska hänen perheenjäsenensä on naimisissa venäläisen kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi