play

Lastensuojeluyksikön työntekijä tuomittiin lähes viiden vuoden vankeuteen lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista

Miehen uhreiksi joutuivat hänen työkaverinsa, yksikössä asuneet lapset sekä lapset, joihin mies tutustui Snapchatissa esittäen teini-ikäistä tyttöä.

Miehen uhreiksi joutuivat hänen työkaverinsa, yksikössä asuneet lapset sekä lapset, joihin mies tutustui Snapchatissa esittäen teini-ikäistä tyttöä. Kuva: Mikko Vähäniitty / Lehtikuva

Maria Rosvall / STT

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut lastensuojeluyksikön työntekijän vankeuteen useista seksuaalirikoksista. Miehen uhreiksi joutuivat hänen työkaverinsa, yksikössä asuneet lapset sekä lapset, joihin mies tutustui Snapchatissa esittäen teini-ikäistä tyttöä. Viisikymppisen miehen uhreista nuorin oli yhdeksänvuotias.

Mies syyllistyi rikoksiin viime vuonna. Miehen työkaverin mukaan seksuaalinen ahdistelu alkoi keväällä yövuoroissa. Nainen kertoi, että mies puhui hänelle seksuaalissävytteisesti ja sanoi esimerkiksi, että "antaisi kaikki raajansa" jos saisi viettää yhden yön naisen kanssa. Todistajana kuultu toinen työntekijä kertoi, että mies oli tuijottanut uhrin rintoja ja takapuolta.

Uhri otti asian esiin työpaikan johdon kanssa. Mies pyysi uhrin mukaan anteeksi, ja sai sillä johdon lopettamaan asian selvittelyn. Uhri pyysi myös itse miestä lopettamaan, mutta uhrin mukaan mies käänsi asian niin, että uhri "nipottaa" ja on "me too" -ihminen. Ahdistelun takia uhri joutui lopulta vaihtamaan työpaikkaa.

Työkaverin lisäksi kaksi yksikössä asunutta nuorta joutui miehen uhreiksi. Tekoaikaan 15-vuotias nuori kertoi pelanneensa miehen kanssa korttia huoneessaan, kun mies oli kysynyt, mitä pornoa uhri katsoo ja kuinka tyydyttää itseään.

Käräjäoikeus katsoi, että miehen teko täytti tunnusmerkistön seksuaalisesta kajoamisesta lapseen.

–  Vastaaja on puhunut asianomistajalle seksuaalisesti olennaisia asioita, jotka täyttävät seksuaalisen teon tunnusmerkistön. Asianomistaja on tuntenut luottamusta lastensuojeluyksikön työntekijään, joka on käyttänyt tätä luottamusta väärin. Teko on siten selkeästi ollut omiaan vahingoittamaan asianomistajan kehitystä, tuomiossa kirjoitetaan.

Myös toinen yksikössä asuneista uhreista oli tekoaikaan 15-vuotias. Uhrin mukaan mies tuli yöaikaan keskustelemaan hänen kanssaan ja muun muassa kehui hänen silmiään ja tarjoutui viemään uhrin autoajelulle. Mies myös hankki uhrin puhelinnumeron ja laittoi hänelle seksuaalissävytteisiä viestejä, joissa muun muassa tarjosi uhrille sata euroa siitä, että saisi katsoa tämän itsetyydytystä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näiden tapahtumien jälkeen yksiköstä tehtiin rikosilmoitus miehestä. Kun poliisi ryhtyi selvittämään asiaa, myös muita rikosepäilyjä heräsi ja syyskuussa mies otettiin kiinni.

Tuomion mukaan mies oli kesällä ja alkusyksystä esittänyt Snapchatissa teini-ikäistä tyttöä. Snapchatissa hän oikeuden mukaan pyysi ja sai useat lapset tekemään itselleen seksuaalisia ja nöyryyttäviä tekoja ja lähettämään niistä kuvia. Mies myös lähetti uhreille kuvia alastomasta naisesta. Uhrit olivat 9–13-vuotiaita.

–  Ottaen huomioon (syytetyn) asianomistajille kirjoittamat seksuaalissävytteiset kommentit, tekotapa muutoin sekä se, että (syytetty) on ollut tekoaikaan asianomistajia lähes 40 vuotta vanhempi tuntematon aikuinen mies, näissä olosuhteissa voidaan pitää selvänä sitä, että (syytetyn) menettely on ollut omiaan aiheuttamaan asianomistajille erityistä vahinkoa, oikeus katsoi.

Mies kiisti syytteet suurimmalta osin. Oikeus luki hänen syykseen kolme törkeää lapseen kohdistuvaa seksuaalista kajoamista, kymmenen lapseen kohdistuvaa seksuaalista kajoamista, kolme lapseen kohdistuvan seksuaalisen kajoamisen yritystä, seksuaalinen ahdistelu ja yritys korvauksen tarjoamisesta nuoreen kohdistuvasta seksuaalisesta teosta.

Mies tuomittiin neljän vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa perjantaina. STT ei julkaise tuomitun nimeä uhrien yksityisyyden suojelemiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi