play

Essayah puolusti leikkauskohteiksi kerrottuja kansanopistoja, koulutuksen suojelua luvannut Orpo ei ota "yksittäisiin kohtiin kantaa"

Kuva: Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää vapaata sivistystyötä todella tärkeänä.

Essayah puhui toimittajille Säätytalossa keskiviikkoaamuna esimerkiksi kansanopistojen tekemästä työstä. Hän sanoi sen luovan yhteisöllisyyttä sekä palvelevan siirtymisessä peruskoulusta toiselle asteelle.

–  Kun tiedetään, että vapaaehtoistyö koko ajan vähenee ja ihmiset ikääntyvät, se (vapaa sivistystyö) on juurikin sitä, mikä järjestää elämää kylille. Siinä mielessä ajattelen, että on ymmärrettävä vapaan sivistystyön arvo suomalaisessa yhteiskunnassa, Essayah sanoi.

STT kertoi tiistaina lähteidensä pohjalta, että hallitusneuvotteluissa on ollut esillä leikkaukset kansanopistojen, kansalaisopistojen, kesäyliopistojen ja muiden vastaavien oppilaitosten rahoitukseen. Niin sanottu vapaa sivistystyö on kaikille avointa koulutusta, josta osallistuja tyypillisesti maksaa osan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

STT:n tietojen mukaan esillä on ollut vähimmillään 20 miljoonan ja enimmillään 70 miljoonan euron leikkaukset. Valtion talousarviossa on tälle vuodelle varattu vapaaseen sivistystyöhön noin 180 miljoonaa euroa.

Essayah sanoi, ettei vapaa sivistystyö ole "vain hyvä harrastuspiiri". Hän huomautti, että kansanopistoilla on rooli esimerkiksi lukioon valmistavassa koulutuksessa, itse lukio-opinnoissa ja maahanmuuttajien kouluttamisessa.

–  Toivon, että näissä olisi mahdollisuus edelleen hyvillä resursseilla jatkaa eteenpäin, Essayah sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nivelvaiheen koulutuksen merkitys korostui, kun oppivelvollisuusikää nostettiin viime vaalikaudella.

Essayah kuitenkin huomautti, että hallitusneuvotteluissa etsitään säästöjä kaikissa ryhmissä. Hallitusneuvotteluja vetävä kokoomus on pitänyt lähtökohtana kuuden miljardin euron sopeutusta valtion budjetista alkavalla vaalikaudella, ja myös muut puolueet ovat sitoutuneet siihen.

–  Mikä se kokonaisuus on, se jää tässä varmasti tässä loppumetreillä nähtäväksi, Essayah sanoi.

Kokoomuksen kanssa hallituksessa neuvottelevat perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Miljardisäästöjä ajava kokoomus on alkuvuoden ajan toistanut, että koulutus on erityissuojelussa.

Keskiviikkoaamun mediatilaisuudessa STT kysyi hallituksen muodostaja Petteri Orpolta (kok.), miten vapaan sivistystyön mahdolliset leikkaukset sopivat yhteen puolueen lupauksen kanssa.

–  Koulutus on näissä neuvotteluissa yleisesti hyväksytysti suojassa, mutten ota yksittäisiin kohtiin kantaa. Ne ovat talouspöydän ja sivistyksen pöydän ratkaisuja. Kokonaisuus ratkaisee, että miltä se näyttää. Yleisesti ottaen koulutuksesta, osaamisesta, tutkimuksesta ja tieteestä pidetään huolta. Katsotaan sitten yksityiskohdat, Orpo vastasi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi