play

Suomi kieltää Venäjän kilvissä olevien autojen maahantulon ensi yönä

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoo tiedotustilaisuudessa, että Suomi toimeenpanee Venäjän kilvissä olevien autojen tuontikiellon tänään keskiyöllä.

Syynä on EU-komission uusi tulkintasuositus pakotteista.

Kiellon toimeenpano tarkoittaa sitä, että Venäjän kilvissä olevien autojen maahantulo kielletään.

Valtosen mukaan jatkossa Suomeen voi tuoda Venäjällä rekisteröidyn henkilöauton vain Venäjällä pysyvästi asuva EU-kansalainen tai hänen perheenjäsenensä, diplomaatti tai diplomaattiin rinnastettava henkilö. Auton voi tuoda myös humanitaarisista syistä.

–  Kansallisen linjauksen mukaiset poikkeukset ovat laajemmat kuin komission tulkintaohjeessa. Kyseistä pakoteasetuksen kieltoa tulkittaessa on otettava huomioon myös muut säädökset, erityisesti perusoikeudet sekä Suomea sitovat kansainväliset velvoitteet, Valtonen sanoo.

Viro, Latvia ja Liettua tekivät vastaavan päätöksen aiemmin tällä viikolla.

–  Olemme koordinoineet asiaa kumppanimaiden kanssa, Valtonen sanoo.

Viime perjantaina voimaan astuneen EU-komission ohjeistuksen mukaan Venäjälle rekisteröityjä autoja ei voi tuoda EU-alueelle edes henkilökohtaiseen matkailukäyttöön. Kyse ei ole uudesta pakotteesta, vaan jäsenmaille annetusta uudesta tulkintasuosituksesta, joka koskee jo päätettyjä pakotteita.

Uuden suosituksen mukaan pakotteiden kannalta ei ole merkitystä, onko Venäjälle rekisteröity ajoneuvo yksityisessä vai kaupallisessa käytössä, vaan kaikkien pakoteasetuksessa listattujen ajoneuvojen tuonti olisi täysin kielletty.

Määräaika viedä Venäjän rekisterikilvissä olevat autot pois Suomesta on kuusi kuukautta. Venäjän rekisterikilvissä olevat autot pitää viedä pois Suomesta 16.3.2024 mennessä.

Suomen kansallista toimeenpanoa ja sen vaikutuksia ovat arvioineet ulkoministeriö ja Tulli. Asiaa käsiteltiin tänään EU-ministerivaliokunnassa.

Tuontikielto leikkaa merkittävästi Suomen ja Venäjän välistä rajaliikennettä.

Komissio on korostanut, että autoihin kohdistuu merkittävä riski pakotteiden kiertämiselle ja jäsenmaiden toimivaltaisten viranomaisten on kiinnitettävä erityistä huomioita niiden tuontiin.

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, mitä tapahtuu Suomessa Venäjän kilvissä oleville autoille kuuden kuukauden jälkeen. Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit sanoo, että asiasta tullaan tiedottamaan myöhemmin vielä lisää.

–  Mutta lähtökohta on se, että Venäjän rekisterikilvissä olevien autojen on kuuden kuukauden siirtymäajan jälkeen poistuttava, Rakshit sanoo.

Lisäkysymyksenä esitettiin, voidaanko autoja takavarikoida. Rakshit sanoi, että vain rikosasioissa voi tehdä takavarikon ja silloinkin kyse on enemmän siitä, että ajoneuvo vaaditaan oikeudessa menetettäväksi valtiolle.

Asiasta on keskusteltu paljon pakotteiden yhteydessä. Rakshit muistuttaa, että pakotteiden ei ole tarkoitus siirtää omistusoikeutta valtiolle tai kenellekään muulle.

–  Takavarikointi ei ole ensisijainen tavoite, hän sanoo.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi