play

Presidentti Niinistö: Oli tiedossa, että Erdogan haluaa tavata tehtyään Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia koskevan päätöksensä

Presidentti Sauli Niinistö matkustaa Turkkiin huomenna.

Presidentti Sauli Niinistö matkustaa Turkkiin huomenna. Kuva: Lehtikuva

STT

Presidentti Sauli Niinistön mukaan oli tiedossa, että siinä vaiheessa, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on tehnyt Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia koskevan päätöksensä, Erdogan haluaa tavata hänet ja lunastaa lupauksensa suoraan presidentiltä presidentille.

– Turkkilaiset ovat toivoneet, että olen paikalla kuittaamassa vastauksen, kun he tästä päätöksestä ilmoittavat. Vastasin kutsuun tietysti myöntävästi ja menen vastaanottamaan hänen tahdonilmauksensa, Niinistö totesi presidentin kanslian keskiviikkona medialle välittämässä sähköpostissa.

Niinistö matkustaa Turkkiin torstaina ja tapaa presidentti Erdoganin Istanbulissa perjantaina.

Niinistön mukaan puheenparsia Turkin näkemyksistä on kuultu vuoden mittaan paljon, mutta Turkin presidentin näkemykset ovat tässä päätöksentekovaiheessa ratkaisevia.

Erdogan kertoi itse jo aiemmin kesiviikkona toimittajille Turkin parlamentissa aikovansa lunastaa lupauksensa Suomelle Nato-jäsenyydestä perjantaina, kun hän tapaa Niinistön. Erdoganin mukaan prosessia Suomen Nato-jäsenyydestä jatketaan normaaliin tapaan.

– Pidämme sanamme. Kun herra presidentti (Niinistö) tulee perjantaina, tapaamme hänet ja lunastamme lupauksemme, Erdogan muotoili.

"Jatkan työtäni Ruotsin Nato-jäsenyyden tukemiseksi"

Niinistön julkistaman lausunnon mukaan yhteydenpito Ruotsiin on ollut kaiken aikaa tiivistä, viime päivinä entistäkin tiiviimpää. Hän on puhunut Nato- jäsenyysasiasta Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin kanssa.

– Suomelle on erittäin tärkeää, että sekä Suomen että Ruotsin Nato-jäsenyydet toteutuvat mahdollisimman pian. Jatkan työtäni Ruotsin Nato-jäsenyyden tukemiseksi, Niinistö kirjoitti.

Kristerssonin mukaan Ruotsi on valmistautunut tilanteeseen, jossa Turkki ilmoittaisi aikeistaan ratifioida vain Suomen Nato-jäsenyys.

Berliinissä Saksassa keskiviikkona vieraillut Kristersson sanoi Ruotsin toivovan mahdollisimman nopeaa ratifiointia omalle jäsenyydelleen Turkin toukokuun vaalien jälkeen, jos yhtäaikainen eteneminen Suomen kanssa ei toteudu.

Kristersson lisäsi Ruotsin tuntevan nykyisen asemansa turvalliseksi Nato-mailta jo saatujen turvallisuuslupauksien ja muun tuen ansiosta.

Kuukausi sitten tapaamista ei vielä näköpiirissä

Suomen Nato-jäsenyys oli presidentti Niinistöllä yhtenä keskustelunaiheena myös viime viikolla, kun hän tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa. Samoin Nato-jäsenyysprosessin eteneminen oli aiheena presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan eli tp-utvan kokouksessa, joka pidettiin poikkeuksellisesti viime sunnuntaina.

Ruotsin pääministeri Kristersson puolestaan sanoi tiistaina, että Ruotsin ja Suomen liittyminen Naton jäseniksi eri aikaan on tullut entistä todennäköisemmäksi. Niinistön mukaan tämä Kristerssonin lehdistötilaisuus viittasi Suomen ja Ruotsin johtajien tiiviiseen yhteydenpitoon.

Samassa lehdistötilaisuudessa Kristersson viestitti, että Suomen liittyminen Natoon heti mahdollisuuden siihen tarjoutuessa parantaa myös Ruotsin turvallisuutta.

Vielä vajaa kuukausi sitten Suomen ja Turkin presidenttien tapaaminen ei näyttänyt olevan millään tapaa ajankohtainen. Niinistö kertoi Münchenin turvallisuuskokouksessa, ettei hän ole ollut – eikä aiokaan olla – yhteyksissä presidentti Erdoganin kanssa.

Tutkija: Turkin päätös lisää painetta Unkarille

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen kommentoi ennen Niinistön julkistamaa lausuntoa pelkän vierailun toteutumisen olevan itsessään merkki siitä, että edistystä on tapahtunut.

– Presidenttitasolla ei enää neuvotella asioista, vaan mennään toteamaan ne, Vanhanen perusteli STT:lle.

Hänen mukaansa Turkilla on todennäköisesti mahdollisuus sekä saada myönteistä huomiota hyväksymällä Suomen Nato-jäsenyys että samalla jatkaa omien etujen "lypsämistä" Ruotsin avulla esimerkiksi Yhdysvaltojen suuntaan.

– Turkki ei häviä tällä päätöksellä mitään, Vanhanen arvioi.

Vanhasen mukaan Turkin päätös todennäköisesti vauhdittaa myös Unkarin päätöksentekoa. Unkari on aiemmin sanonut, ettei se aio jäädä ratifiointipäätöksen tekemisessä viimeiseksi. Vanhasen mukaan Turkki ja Unkari ovat todennäköisesti koordinoineet toimiaan, mutta mikään ei viittaa siihen, että Unkarissa oltaisi ryhtymässä ratifioimaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä eri aikaan Turkin esimerkin mukaisesti.

Tasavallan presidentin kanslia mukaan Niinistö vierailee kaksipäiväisen työvierailunsa aluksi torstaina Kaakkois-Turkin maanjäristysalueella. Presidentin seurueessa on mukana myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi