play

Ainakin yhdeksän ilotulitteiden aiheuttamaa silmävammaa on vaatinut sairaalahoitoa – Vuodenvaihteen vakavin väkivaltatapaus sattui Porissa

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Lassi Lapintie / STT

Koko maassa ainakin yhdeksän ihmistä on uutenavuotena loukannut silmänsä ilotulitteiden vuoksi niin, että tilanne on vaatinut sairaalahoitoa.

Jos tapauksia ei ilmene lisää, määrä on selvästi pienempi kuin viime vuodenvaihteessa, jolloin ilotulitteista sai Suomen Silmälääkäriyhdistyksen mukaan silmävammoja 16 ihmistä.

Husin silmätautien klinikalla on hoidettu viittä vammautunutta, kerrotaan kahden aikaan maanantai-iltapäivänä lähetetyssä tiedotteessa.

Yksi vammautuneista on alle 10-vuotias poika. Lapsen silmään kimposi maassa rätisevän ilotulitteen kappale, joka aiheutti keskivaikean silmän seudun ruhjeen ja verkkokalvon verenvuotoja.

Alle 18-vuotiaalle nuorukaiselle aiheutui keskivaikea sarveiskalvovamma ja lievä ruhje, kun kädessä sytytetty ilotulite räjähti odottamattoman aikaisin.

Alle 25-vuotiaalle miehelle aiheutui keskivaikea ruhje, kun kepillä taivaalle ammuttava raketti kaatui ja osui hänen kasvoihinsa.

Kaksi silmävammaa jäi lieväksi. Alle 25-vuotias nainen sai silmäänsä valopallon vikasuuntaan lähteneestä roomalaisesta kynttilästä. Hän oli katsonut ilotulitusta runsaan 20 metrin turvaetäisyyden päästä.

Alle 25-vuotiaan miehen lievä silmävamma syntyi, kun ilotulite laukesi jo sytytysvaiheessa.

Kukaan viidestä vammautuneesta ei käyttänyt suojalaseja.

Turussa silmäpoliklinikalla on uudenvuodenyönä hoidettu kahta potilasta, jolla on ilotulitteesta aiheutunut silmävamma, kertoi Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) silmäpoliklinikan päivystävä lääkäri Aate Rantanen aamupäivällä. Iltapäivään mennessä tapauksia ei ollut ilmaantunut lisää.

– Tällaisia keskivaikeiksi luokiteltavia vammoja kyseessä, sanoi Rantanen STT:lle.

Tämä tarkoittaa, että kyseessä ei ole pelkkä pintanaarmu.

– Käytännössä ei vaadi leikkaushoitoa, ei ole sillä tavalla vaikea, mutta vaatii seurantaa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) silmätautien poliklinikalla hoidetaan yhtä ilotulitteista johtuvaa silmävammaa, kertoi päivystävä silmälääkäri Benjam Kemiläinen STT:lle alkuiltapäivästä.

Silmävamman vakavuutta ei ole vielä määritelty.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) silmäkeskuksessa oli iltapäivään mennessä hoidettu ilotulitteen aiheuttaman vamman vuoksi yhtä ihmistä.

Silmäkeskuksen päivystävä lääkäri Jonne Vartiainen arvioi vamman olevan lievä tai keskivaikea. Vammautunut oli käsitellyt rakettia uudenvuodenyönä ilman suojalaseja.

Oulun yliopistolliseen sairaalaan ei ollut iltapäivään mennessä tullut silmäpotilaita hoitoon ilotulitteiden vuoksi.

Vuodenvaihteen vakavin väkivaltatapaus tapahtui Porissa, jossa 15-vuotiasta poikaa ammuttiin yksityisasunnossa uudenvuodenaattona, kertoo Lounais-Suomen poliisi. Poliisi sai tehtävän Sampolan kaupunginosassa sijaitsevaan kerrostaloasuntoon kymmenen maissa illalla.

Uhrin tila on poliisin mukaan kriittinen. Poliisi on ottanut kiinni neljä ihmistä, joiden osuutta asiaan selvitetään. Tapausta tutkitaan epäiltynä tapon yrityksenä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa ulkojuhlintaa hillitsi Lounais-Suomen poliisin mukaan kireä pakkanen. Ilotulitteet aiheuttivat kuitenkin vaaratilanteita ja häiriötä, kun niitä ammuttiin ihmisiä kohti tai muuten vaarallisesti. Poliiseja hälytettiin koteihin parikymmentä kertaa. Syynä olivat lähinnä meteli ja riidat.

– Uusi vuosi, mutta juhlijoilla valitettavasti vanhat kujeet, kuvaili puolestaan Lapin poliisilaitos tilannetta tiedotteessaan.

Sen mukaan iloisen ja vastuullisen juhlinnan lisäksi vuoden vaihtuminen näytti myös vähemmän iloisen puolensa, kun poliisia pyydettiin paikalle häiriötehtävien, räjähtäneiden postilaatikoiden, kotihälytysten, rattijuoppojen ja tappeluiden takia.

Kemissä raketteja ammuttiin niin toisia ihmisiä kuin kerrostalon parveketta kohti.

Kaakkois-Suomen poliisi kertoo, että Kotkassa tuli ilmoitus siitä, että hätäraketteja on ammuttu mantereen puolelta.

Hämeen poliisi kertoo tiedotteessaan, että yöllä poliisia työllistivät kotitehtävät, yleisillä paikoilla tapahtuneet häiriöt ja rattijuopumukset. Henkilön suojaamiseksi tai häiriökäyttäytymisen vuoksi poliisin säilytystiloissa oli 20 ihmistä.

Poliisin haaviin osui useita autoja, joiden kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta.

Itä-Suomessa juhlinta sujui poliisin näkökulmasta tavanomaisesti. Alueella ei tullut ilmi poikkeuksellisen vakavia rikoksia tai onnettomuuksia.

Pohjois-Karjalassa jäi uudenvuodenpäivänä kiinni kaksi epäiltyä rattijuoppoa, kertoo Itä-Suomen poliisi.

Uudenvuodenyönä Suomessa oli runsaasti hälytystehtäviä muun muassa tulipalojen vuoksi. Osan tehtävistä epäillään alustavien tietojen perusteella liittyvän uudenvuoden juhlintaan.

Pohjanmaalla katolle ammuttu ilotulite sytytti illalla Alavuden aseman koulun kattorakenteet palamaan, poliisi kertoo. Epäiltyjen henkilöllisyys on poliisin tiedossa.

Janakkalassa ilotulitteen epäillään sytyttäneen tulipalon, jossa paloi rivitalon pääty. Päivystävän palomestarin mukaan palo onnistuttiin eristämään ja huoneistot pelastamaan, mutta rivitalon noin kymmenelle asukkaalle jouduttiin etsimään tilapäistä majoitusta tulipalon vuoksi.

Poliisi tutkii Pohjois-Savon Keiteleellä syttynyttä rivitalojen välisen roskakatoksen tulipaloa, jonka arvellaan mahdollisesti saaneen alkunsa ilotulitteesta.

Pohjois-Pohjanmaalla Siikajoella sunnuntai-iltana syttyneen rivitalopalon epäillään päivystävän palomestarin Esa Kaikkosen mukaan niin ikään saaneen mahdollisesti alkunsa uudenvuoden juhlinnasta. Puoli yhdeksältä illalla syttyneessä palossa neljän huoneiston rivitalo vaurioitui, mutta henkilövahingoilta vältyttiin. Kaikkosen mukaan poliisi tutkii syttymissyytä.

– Pelastuslaitos pyytää kiinnittämään erityistä huomiota ilotulitteiden turvalliseen ampumiseen, Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen tiedotteessa todettiin.

Pelastuslaitoksen mukaan Siikajoella vaurioitunut rivitalo on entinen Osuuspankin rakennus. Yksi asunto tuhoutui täysin palossa, kolme muuta asuntoa kärsivät eriasteisia palo-, savu- ja vesivahinkoja. Pelastuslaitoksen mukaan rakennus ei ole nyt asuttavassa kunnossa.

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen yksiköitä hälytettiin palopaikalle useilta eri paloasemilta. Kaukaisimmat saapuivat aina Oulusta ja Tyrnävältä saakka.

Uuden vuoden otti Helsingin Kansalaistorilla järjestetyssä kaupungin uudenvuoden juhlassa vastaan noin 65 000 ihmistä, arvioi Helsingin poliisi STT:lle.

Helsingin tapahtumasäätiön mukaan kaupunkilaisten yhteiseen juhlaan Kansalaistorilla ja Töölönlahden puistossa osallistui yhteensä yli 70 000 kävijää. Tiedotteessa tapahtumasäätiö kertoo uudenvuoden konsertin olleen yleisömäärältään vuoden suurin konsertti.

Poliisin mukaan juhlinta vuoden vaihtuessa sujui Kansalaistorilla rauhallisesti.

Kansalaistorin uudenvuoden juhlassa esiintyivät Suomen euroviisuesiintyjän Käärijän lisäksi muun muassa Bess ja Vilma Alina.

– Käärijän 'torilla tavataan' -lausahdus toteutui vihdoin vuoden viimeisenä päivänä. Uudenvuoden tapahtumaan liittyy aina poikkeuksellinen ilo ja riemu, jota kaikki tarvitsemme yhtä lailla arkeemme kuin juhlaammekin, sanoo tiedotteessa Helsingin kaupungin suurtapahtumista vastaavan tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula.

Vuoden vaihtuessa lavalla näkyi hetken aikaa palestiinalaisalueiden lippu ilmeisesti mielenilmauksena Gazan kaistalla käynnissä olevan Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisen sodan vuoksi. Ylen mukaan turvamies poisti lippua pitäneen henkilön nopeasti lavalta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi