play

Liikennevakuutuslaki muuttuu tänään – sähköpotkulaudat ja sähköskootteritkin tarvitsevat nyt vakuutuksen

Kuva: Juha Inkinen

STT

Tänään astuu voimaan uusi liikennevakuutuslain muutos. Muutos liittyy EU-direktiiviin, jonka mukaan yli 25 kiloa painavilla tai yli 25 kilometrin tuntivauhtia kulkevilla sähköisillä ajoneuvoilla on oltava vakuutus.

Sähköpotkulautojen vuokrayritysten täytyy hankkia potkulautoihin vakuutukset potkulautojen painosta ja nopeudesta riippumatta.

Vakuutusvelvollisuus koskee myös esimerkiksi ruokalähettien ja senioreiden käyttämiä sähköskoottereita. Lapsille tarkoitetut sähköautot tulee myös vakuuttaa, vaikka niillä ajettaisiinkin vain omalla pihalla.

Sähköpyörät tekevät pääsääntöön poikkeuksen, sillä laissa on nyt erikseen todettu, mikä sähköpyörä kuuluu vakuutettavaksi ja mikä ei. Sähköavusteiset polkupyörät, jotka edellyttävät myös polkemista, eivät tarvitse liikennevakuutusta. Sama koskee sähköpyöriä, joiden moottori kytkeytyy pois päältä yli 25 kilometrin nopeudessa ja joiden paino on enintään 25 kiloa. Moottorin teholla ei ole merkitystä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muut sähköpyörät tulee vakuuttaa, kertoo Liikennevakuutuskeskus.

Myös sähköpyörätuolien kohdalla pääsäännöstä poiketaan. Liikennevakuutuslaki ei koske sähköpyörätuoleja, jotka on annettu lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineeksi vammaiselle.

Lakiuudistuksen taustalla on EU:n liikennevakuutusdirektiivi, jonka uusi laki panee täytäntöön kansallisella tasolla. Lakimuutoksella on haluttu siirtää etenkin sähköpotkulautailijoille tapahtuvien onnettomuuksien sairaanhoitokustannukset veronmaksajilta vakuutusyhtiöille eli käytännössä vuokrayrityksille.

Tarkennettu neljännen kappaleen sähköpyöriä koskevaa osuutta. Lisätty linkki Liikennevakuutuskeskukseen, jonka muotoiluja jutussa nyt käytetty.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi