play

Alkusyksyn sienisato kärsii myöhäisestä helteestä

Alkusyksyn lajeja paremmin pärjäävät tutkijan arvion mukaan tänä vuonna luultavasti loppusyksyn sienet, kuten suppilovahvero, kuusilahokka ja talvijuurekas.

Alkusyksyn lajeja paremmin pärjäävät tutkijan arvion mukaan tänä vuonna luultavasti loppusyksyn sienet, kuten suppilovahvero, kuusilahokka ja talvijuurekas. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Maiju Ylipiessa / STT

Suomessa eletään nyt mittaushistorian helteisintä syyskuuta. Alkusyksyn sieniä myöhäinen hellejakso ei helli.

Useimmilla sienillä itiöemien eli ruoaksikin kerättävien näkyvien osien tuottaminen liittyy lämmön ja kosteuden yhteisvaikutukseen, kertoo yliopistonlehtori Panu Halme Jyväskylän yliopistosta STT:lle.

–  Monien lajien pitää saada tietty määrä lämpöä, että rihmastot pystyvät kasvamaan, mutta myös kosteutta, Halme sanoo.

–  Nyt kun on ollut näin helteistä, helteisyys kuivattaa maapohjaa. Tällaisessa helteessä ei riitä sama sademäärä kuin kylmemmässä säässä, hän lisää.

Kuivuuden vuoksi monien sienten kasvu onkin Halmeen mukaan tällä hetkellä vähäisempää kuin voisi odottaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toisaalta nyt ollaan jo pitkällä syyskuussa, ja yöpakkaset voivat odottaa jo kulman takana, Halme muistuttaa. Alkusyksyn sienillä satokausi saattaa siis jäädä helteiden ja yöpakkasten välissä hyvin lyhyeksi tai jopa kokonaan väliin, sillä useimmat alkusyksyn sienilajit eivät yöpakkasta kestä.

Esimerkiksi haaparouskun ja herkkutatin pitäisi olla juuri nyt runsaimmillaan. Sen sijaan ne Halmeen mukaan lähinnä kuivuvat pystyyn, jos niitä ylipäätään kasvaa.

Kuivalla kaudella hyviä sienipaikkoja voi kuitenkin yrittää etsiä esimerkiksi järvien ja purojen rannoilta ja soiden reunoilta, joissa maa on kosteampaa, Halme vinkkaa.

Alkusyksyn lajeja paremmin pärjäävät tutkijan arvion mukaan pakkasta sietävät loppusyksyn sienet, kuten suppilovahvero, kuusilahokka ja talvijuurekas.

–  Niillä todennäköisesti vain myöhentyy kasvun alku, ja niitä tulee sitten loka-marraskuussa, Halme arvioi.

Lämmin alkusyksy on Halmeen mukaan jatkossa ennemminkin uusi normaali, ja sillä on seurauksensa myös sienimetsissä.

–  Emme tiedä kaikkea, mihin suuntaan ilmastonmuutos suomalaista kesää muuttaa, mutta se tiedetään, että kesät pitenevät.

Sienet reagoivat tutkijan mukaan hyvin herkästi ilmastonmuutokseen, mikä tarkoittaa, että pitkällä aikavälillä sienten kasvukaudet ja lajisto muuttuvat myös Suomessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi