play

Poliittiset lakot laajenevat ensi viikolla elintarviketeollisuuteen – yritykset varoittavat jouluruokaongelmista

Eri päivinä alkavat lakot koskevat muun muassa HKScanin, Saarioisen ja Atrian tuotantolaitoksia eri puolilla maata sekä Olvin, Hartwallin ja Sinebrychoffin panimoita.

Eri päivinä alkavat lakot koskevat muun muassa HKScanin, Saarioisen ja Atrian tuotantolaitoksia eri puolilla maata sekä Olvin, Hartwallin ja Sinebrychoffin panimoita. Kuva: Samuli Ikäheimo / LEHTIKUVA

STT

Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL sekä Ammattiliitto Pro käynnistävät ensi viikolla 1–2 päivän mittaisia poliittisia lakkoja elintarviketeollisuudessa. Eri päivinä alkavat lakot koskevat muun muassa HKScanin, Saarioisen ja Atrian tuotantolaitoksia eri puolilla maata sekä Olvin, Hartwallin ja Sinebrychoffin panimoita.

Lakot ovat osa SAK:n käynnistämää Painava Syy -kampanjaa, jolla liitot vastustavat hallituksen kaavailemia työmarkkinatiukennuksia ja leikkauksia sosiaaliturvaan. SEL:n mukaan marraskuun aikana lakkoon osallistuu marraskuun aikana lähes neljännes liiton työehtosopimusten piirissä elintarvikealan yrityksissä työskentelevistä työntekijöistä.

Ensi viikolla lakossa on SEL:n mukaan 15 elintarvikealan työpaikkaa ja noin 4  000 työntekijää. Myöhemmin marraskuussa lakkoon liittyy lisää työpaikkoja ja noin 2  000 työntekijää lisää.

–  Orpon hallituksen pyrkimys on heikentää työntekijän asemaa työpaikalla sekä työntekijöiden ammattiliittojen asemaa yhteiskunnassa. –– Tarkoitus on yksiselitteisesti lisätä työnantajien yksipuolista määräysvaltaa työpaikalla. Tätä me emme voi hyväksyä, sanoo SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työnantajia edustava Elintarviketeollisuusliitto varoittaa, että joulusesongin alla järjestettävät lakot haittaavat elintarvikeyritysten toimintaa tuntuvasti ja häiritsevät toimitusvarmuutta.

–  Lakkojen ajankohta on yrityksille pahin mahdollinen, sillä suomalaisille rakkaita jouluruokia ja -herkkuja tehdään nyt täydellä teholla. Pahimmillaan lakot voivat pilata yritysten joulusesongin ja aiheuttaa mittavia tappioita, moittii liiton edunvalvontakokonaisuuden johtaja Anne Somer tiedotteessa.

Somerin mukaan lakkojen sijaiskärsijöiksi joutuvat elintarvikealan yritykset, asiakkaat ja koko suomalainen yhteiskunta. Suomalainen ruoka-ala painii jo ennestään kannattavuushaasteiden ja tiukan ulkomaisen kilpailun kanssa.

–  Laskun mielenilmauksista maksavat työnantajat, jotka eivät ole edes osapuolia koko kiistassa. On vaikeaa ymmärtää, miksi ay-liike haluaa tieten tahtoen heikentää työnantajien palkanmaksukykyä, joka on jo muutenkin koetuksella, Somer sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi