play

Työryhmä ehdottaa kieltoa tiettyjen valtioiden kansalaisten kiinteistöhankinnoille – taustalla Venäjän kansalaisiin kohdistuvan kiellon arviointi

Puolustusministeriön estämän kaupan kohteena ollut kiinteistö Ruokolahdella 19. lokakuuta 2023.

Puolustusministeriön estämän kaupan kohteena ollut kiinteistö Ruokolahdella 19. lokakuuta 2023. Kuva: LEHTIKUVA / LAURI HEINO

STT

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) asettama virkamiestyöryhmä ehdottaa täyskieltoa tiettyjen valtioiden kansalaisten kiinteistöhankinnoille Suomessa. Työryhmän mietinnön valmistumisesta kertoo puolustusministeriö.

Viime vuoden lopulla perustetun työryhmän tarkoituksena on ollut arvioida Venäjän kansalaisiin kohdistuvaa kiinteistökaupan täyskieltoa ja valmistella ehdotus sen toteuttavaksi lainsäädännöksi.

Työryhmä esittää, ettei kiinteistön hankinnalle myönnettäisi lupaa henkilöille, joiden kansalaisuusvaltion EU on todennut loukanneen toisen valtion alueellista koskemattomuutta, itsenäisyyttä ja suvereniteettia ja jonka kansalaisuusvaltio muodostaa Suomen kansalliselle turvallisuudelle turvallisuusuhkan.

Mahdollisessa laissa tarkoitettu valtio määriteltäisiin valtioneuvoston asetuksella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päätökset lakihankkeen jatkotoimista tehdään myöhemmin.

Mietinnössä ehdotettuun kieltoon sisältyisi poikkeus henkilöille, joilla on pysyvä oleskelulupa Suomeen tai Suomen myöntämä pysyvä EU-oleskelulupa. Näihin henkilöihin sovellettaisiin voimassaolevaa lupalakia.

Kielto ei koskisi myöskään Suomen ja jonkin toisen valtion kaksoiskansalaisia.

Työryhmän esitys ei vaikuttaisi oikeuteen vuokrata kiinteistöä tai hankkia sellaista tilapäiseen käyttöön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hanke liittyy hallitusohjelman tavoitteisiin tarkastella EU- ja Eta-alueen ulkopuolisten tahojen kiinteistönhankintaa ja -hallintaa koskevan sääntelyn riittävyys.

Hallitus selvittää myös mahdollisuuksia jälkikäteiseen puuttumiseen ja kontrolliin turvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta keskeisen omaisuuden osalta.

Mietinnön mukaan kesän 2023 maahantulorajoitukset ovat käytännössä lopettaneet Venäjällä asuvien Venäjän kansalaisten kiinteistökaupat Suomessa.

Valtaosa kiinteistökaupoista on tätä nykyä Suomessa asuvien Venäjän kansalaisten ja Suomeen perustettujen yritysten tekemiä. Kaupat ovat vaatineet mietinnön mukaan puolustusministeriöltä enemmän omistajien taustojen ja taustayhteyksien selvittämistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työryhmän mietinnössä arvioidaan, että ehdotetun lainsäädännön myötä vuokraamistoiminta sekä bulvaanien kautta toimiminen voisi mahdollisesti lisääntyä. Tällöin omistusjärjestelyt saattaisivat monimutkaistua ja läpinäkyvyys vähentyä, mikä vaikeuttaisi viranomaisvalvontaa ja lisäisi resurssitarpeita valvontaan.

–  Resurssikysymykseen vaikuttaa merkittävästi se, kuinka aktiivista kiinteistönhankinnan kiellon piirissä olevan valtion kansalaisten ja yhteisöjen kiinteistönhankinta on, mietinnössä todetaan.

Tietyn valtion kansalaisiin kohdistuva kielto asettaisi tietyn väestöryhmän osan eriarvoiseen asemaan suhteessa muuhun väestöön ja muiden maiden kansalaisiin, mikä voi aiheuttaa levottomuutta ja vastakkainasettelua, mietinnössä todetaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi