play

Yön uutiskooste: Pääministeri Marin suitsuttaa kevään Nato-ratkaisua uudenvuoden tervehdyksessään, WHO keskusteli Kiinan kanssa maan koronatoimista

Kuva: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Koonneet: Arttu Mäkelä ja Kaisu Suopanki / STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toteaa uudenvuoden tervehdyksessään, että suomalaisten tulisi olla ylpeitä viime keväänä tehdystä ratkaisusta hakea Naton jäsenyyttä.

Marinin mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaati suomalaisia päättämään Suomen asemasta uudessa tilanteessa. Ennen sotaa alle kolmannes suomalaisista kannatti kyselyissä Nato-jäsenyyttä, mutta sodan alettua jäsenyyden taakse asettui hetkessä kansan enemmistö.

Pääministeri huomauttaa, että Nato-päätös tehtiin vahvalla kansan tuella ja lujalla parlamentaarisella yksituumaisuudella.

Marinin mielestä suomalaisten ratkaisut osoittivat rohkeutta ja suomalaista sisua.

Sähköautojen hinaukset todennäköisesti yleistyvät lähivuosina

Täyssähköautojen hinaukset todennäköisesti lisääntyvät merkittävästi lähivuosina, kun sähköautojen käyttäjäkunta monipuolistuu, Autoliitosta arvioidaan.

Tällä hetkellä täyssähköautoilla ajavat pääosin henkilöt, jotka ovat niistä poikkeuksellisen kiinnostuneita ja jotka tuntevat tarkkaan autojensa tekniikan.

Kun sähköautoilu yleistyy niin sanottujen tavallisten autoilijoiden keskuudessa, yhä useampi ei välttämättä osaa ajatella esimerkiksi sitä, kuinka monet asiat voivat vaikuttaa jäljellä olevaan toimintamatkaan. Pakkasten lisäksi myös vesisateella on voimakas vaikutus jäljellä oleviin kilometreihin.

Suomen Hinausyrittäjät ry:n mukaan täyssähköautojen yleisin hinaussyy on jo tällä hetkellä akun loppuminen.

Maailman terveysjärjestö WHO keskusteli Kiinan kanssa maan koronatoimista

Maailman terveysjärjestö WHO on keskustellut Kiinan viranomaisten kanssa maan koronatartuntatilanteesta.

WHO painotti perjantaisissa keskusteluissa reaaliaikaisen tiedon tärkeyttä, kun tartunnat leviävät Kiinassa räjähdysmäisesti.

Järjestön tiedotteen mukaan WHO toisti Kiinalle pyyntönsä saada säännöllisesti yksityiskohtaista ja reaaliaikaista tietoa maan epidemiologisesta tilanteesta. Tietoa kaivataan myös annettujen rokotusten määrästä ja erityisesti siitä, kuinka korkea rokotuskattavuus on heikossa asemassa olevien ja yli 60-vuotiaiden osalta. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korea on laukaissut kolme ballistista ohjusta, sanoo Etelä-Korea

Pohjois-Korea on laukaissut kolme lyhyen kantaman ballistista ohjusta, sanoo Etelä-Korean asevoimien johto.

Etelä-Korean asevoimat kertoi havainneensa Pohjois-Korean laukaisseen kolme ohjusta Japaninmereen paikallista aikaa lauantaiaamuna.

Uutistoimisto AFP:lle kommentoinut professori arvioi laukaisujen olleen vastaus Etelä-Korean päivää aiemmin tekemään onnistuneeseen avaruuskantoraketin koelaukaisuun.

Sotilaalliset jännitteet ovat kuluneen vuoden aikana kasvaneet alueella merkittävästi Pohjois-Korean tiheään tahtiin tekemien ohjuskokeiden vuoksi.

Pohjois-Korea on tänä vuonna laukaissut enemmän ohjuksia kuin minään vuonna aiemmin. (Lähde: AFP)

Venezuelan oppositio äänesti Guaidon väliaikaishallinnon purkamisen puolesta

Venezuelan oppositio on päättänyt purkaa Juan Guaidon johtaman väliaikaishallinnon. Äänestys järjestettiin opposition hallitsemassa kansalliskokouksessa. Hallinnon purkamista puolsi 72 ja vastusti 29 edustajaa, kun taas kahdeksan oli poissa.

Vuonna 2019 Yhdysvallat ja monet muut länsimaat tunnustivat oppositiojohtaja Guaidon Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi.

Vilpillisiksi kuvaillut vuoden 2018 presidentinvaalit voittanut vasemmistolainen Nicolas Maduro piti kuitenkin kiinni vallankahvasta, ja Guaidon vaikutusvalta on vähitellen hiipunut muun muassa siksi, että monissa Etelä-Amerikan maissa vasemmistolaiset presidentit ovat nousseet viime vuosina valtaan. (Lähde: AFP)

Aerosmithin laulajaa Steven Tyleria syytetään alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1970-luvulla

Rock-yhtye Aerosmithin nokkamiestä Steven Tyleria vastaan on nostettu kanne lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Nyt 65-vuotiaan asianomistajan mukaan Tyler käytti häntä hyväksi vuosien ajan 1970-luvulla. Naisen mukaan Tylerille oli myönnetty hänen huoltajuutensa, kun hän oli 16-vuotias. Nainen väitti muusikon aloittaneen hänen kanssaan seksuaalisen suhteen hyväksikäyttämällä tätä asemaa.

Juttu laitettiin vireille Los Angelesissa, missä pian käytöstä poistuvan lain mukaan alaikäisiin kohdistuvat seksuaalirikokset eivät toistaiseksi vanhene. (Lähde: AFP)

Cristiano Ronaldon siirto Saudi-Arabiaan varmistui

Portugalilaisen jalkapalloilija Cristiano Ronaldon siirto Saudi-Arabian liigaan on varmistunut. Ronaldon uusi seura al-Nassr tiedotti asiasta Twitterissä.

Tämä siirto ei inspiroi pelkästään seuraamme saavuttamaan entistä suurempaa menestystä, vaan koko liigaa, kansakuntaamme ja tulevaisuuden sukupolvia, poikia ja tyttöjä, olemaan parhaita versioita itsestään, seura hehkutti julkaisussaan.

CBS:n mukaan Ronaldo kuittaa sopimuksesta vuodessa 75 miljoonaa dollaria eli noin 70 miljoonaa euroa. Espanjalaislehti Marcan mukaan Ronaldo tienaisi Saudi-Arabiassa kaikkiaan jopa 200 miljoonaa euroa kaudessa.

Nashville kuritti vieraissa Anaheimia - Pärssinen, Granlund ja Vaakanainen tehopisteille

Jääkiekon NHL:ssä Nashville Predators vieraili Kaliforniassa ja löylytti isäntäjoukkue Anaheim Ducksia maalein 6–1.

Anaheimin suomalaispuolustaja Urho Vaakanainen avasi kauden pistetilinsä, kun hän kirjautti syöttöpisteen seuransa ainokaiseksi jääneestä osumasta.

Nashvillen riveistä tehopisteitä ropisi Juuso Pärssiselle ja Mikael Granlundille. Pärssinen poistui kaukalosta kahden ja Granlund yhden syöttöpisteen kanssa.

Ottelun kovin pistenikkari oli Nashvillen Filip Forsberg, joka teki NHL-uransa 600. ottelussa yhden maalin ja nappasi kaksi syöttöpistettä.

Nashvillen maalia vartioi Juuse Saros, joka torjui kaikkiaan 26 kertaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi