play

Oulun lapsipuukotus järkyttää päättäjiä – Orpo: "Olen todella pahoillani, että tällaista tapahtuu"

Kuva: Heikki Saukkomaa

STT-Lehtikuva

Poliitikot ovat ilmaisseet järkytystään Oulun lapsipuukotuksesta. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi kokoomuksen puoluekokouksen yhteydessä Tampereella, että kyseessä on raukkamainen teko.

–  Meidän viestimme pitää olla se, että me emme tällaista hyväksy Suomessa, ääriliikkeet eivät kuulu Suomeen, Orpo sanoi perjantai-iltana.

Orpon mukaan Suomessa pitää työskennellä yhdessä sen eteen, ettei maassa olisi ääriliikkeitä. Orpo kuvaili hallitusohjelman toimia, joilla pyritään vähentämään väkivaltaa Suomessa.

–  Hallitus tekee todella paljon, silti olen todella pahoillani, että tällaista tapahtuu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi perjantaina viestipalvelu X:ssä olevansa todella surullinen ja järkyttynyt.

–  Kun äärioikeistolainen puukottaa alaikäistä lasta, on aika todella puhua turvallisuudesta. Yhdenkään lapsen ei Suomessa pitäisi joutua pelkäämään väkivaltaa tai joutua viharikoksen kohteeksi siksi, että hänen sukujuurensa ovat muualla.

Andersson sanoi, että teosta epäilty on syyllistynyt kirjastopuukotukseen hänen ja hänen ystäviensä pitämässä keskustelutilaisuudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Epäilty hyökkäsi Äärioikeisto Suomessa -kirjaa käsittelevään tilaisuuteen Jyväskylän kirjastossa vuonna 2013 ja puukotti ovimiestä. Andersson kuuluu kirjan kirjoittajiin.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman kirjoitti niin ikään olevansa järkyttynyt.

–  Se, että epäilty on useista väkivaltarikoksista tuomittu äärioikeistoaktiivi, on karmivaa. Nyt herätys! Äärioikeiston uhka on otettava vakavasti, kirjoitti Lindtman.

Sisäministeri Mari Rantanen kirjoitti (ps.), että lapsiin kohdistettu väkivalta on anteeksiantamatonta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Väkivalta on ylipäänsä täysin tuomittavaa, mutta lapsia kohtaan tehty väkivalta on anteeksiantamatonta. Puhumattakaan siitä karmeudesta että motiivi nähtävästi tulee ääriajattelusta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) liitti Oulun torstain lapsipuukotuksen tuoreeltaan katurikollisuuteen ja jengeihin. Purra kirjoitti torstaina puukotusuutisen jälkeen X:ssä, että katurikollisuuden ja jengien kanssa seurataan Suomessa samaa kehityskulkua kuin muissakin maissa.

Tässä vaiheessa poliisi ei ollut kertonut teon taustoista ja mahdollisista motiiveista julkisuuteen. Perjantaina keskusrikospoliisi (KRP) kertoi, että epäillyllä on äärioikeistotaustaa. Epäilty on mainittu muun muassa viranomaisten vuonna 2017 vireille laittamassa kanteessa, jolla vaadittiin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamista.

Purra julkaisi asiasta uuden viestin X:ssä sen jälkeen, kun tapauksesta tuli lisätietoja julkisuuteen. Viestissään hän ilmaisi huolensa turvallisuuden heikkenemisestä ja vaatii "hyssyttelyn" lopettamista kaikenlaisesta väkivallasta.

–  Ääriliikkeitä, huumeita, ryöstöjä, jengejä – ongelmat kasvavat, Purra kirjoitti.

STT ei tavoittanut Purraa kommentoimaan asiaa perjantain aikana.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi