play

Hallitus antoi esityksen käännytyslaista, sen nojalla voitaisiin rajoittaa kansainvälisen suojelun hakemista rajalla

Sisäministeri Mari Rantanen kertoi niin sanotun käännytyslain etenemisestä tänään tiedotustilaisuudessa.

Sisäministeri Mari Rantanen kertoi niin sanotun käännytyslain etenemisestä tänään tiedotustilaisuudessa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

Hallitus on antanut esityksen uudesta rajaturvallisuuslaista. Käännytyslaiksi kutsutun poikkeuslain tavoitteena on torjua välineellistettyä maahantuloa.

Hallitus voisi tietyin edellytyksin päättää rajoittaa kansainvälisen suojelun hakemusten vastaanottamista tietyllä osalla rajaa ja sen välittömässä läheisyydessä.

Hallituksen esityksen mukaan maahan jo saapunut ihminen poistettaisiin maasta ja ohjattaisiin siirtymään paikkaan, jossa kansainvälisen suojelun hakemuksia otetaan vastaan.

Asiaa koskevassa tiedotustilaisuudessa painotettiin, että lain käyttöönotto tulisi kyseeseen erityisen poikkeuksellisista ja pakottavista syistä.

Edellytyksenä olisi aina tieto tai perusteltu epäily vieraan valtion Suomeen kohdistamasta vaikuttamisesta, joka aiheuttaa vakavan vaaran Suomen täysivaltaisuudelle ja kansalliselle turvallisuudelle, eivätkä muut keinot ole riittäviä tilanteen ratkaisemiseksi. Päätöksen voisi tehdä enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi tiedotustilaisuudessa olevansa luottavainen mahdollisuuksiin, että laki saadaan hyväksyttyä eduskunnassa.

Poikkeuslaki tarkoittaa, että esityksellä pitää olla eduskunnassa viiden kuudesosan tuki, jotta se voitaisiin säätää kiireellisessä järjestyksessä.

Orpo kertoi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että käännytyslain hyväksymisen jälkeen rajaliikenne voitaisiin avata jollakin tapaa.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että hallituksen käännytyslaiksi nimitetyn rajaturvallisuuslain voimaantulon ja rajan avautumisen välille ei voi vetää yhtäläisyysmerkkejä.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan itärajan rajanylityspaikat voisivat tilanteen niin salliessa olla auki muulle liikenteelle, vaikka turvapaikkahakemusten vastaanottamista rajoitettaisiin määräaikaisesti.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi