play

Palkansaajat osoittavat mieltään Senaatintorilla – "Hallitus on tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen"

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n järjestämä mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla alkoi torstaina puoliltapäivin. Paikalle oli tullut väkeä ympäri Suomen, ja esimerkiksi Keski-Suomesta saapui kahdeksan bussilastillista ihmisiä SAK:n yhteiskuljetuksilla.

Laukaalainen Anne Leinonen kertoi lähteneensä matkaan jo aamukuuden jälkeen. Hän työskentelee räjähdeainetehtaalla prosessinhoitajana ja pääluottamusmiehenä ja kuuluu Teollisuusliittoon.

–  Joukossa on voimaa, ja nyt tullaan näyttämään, että ympäri maata viitsitään tulla tänne, hän sanoi STT:lle.

Anne Leinonen osallistui mielenosoitukseen Helsingissä torstaina.

Anne Leinonen osallistui mielenosoitukseen Helsingissä torstaina. Kuva: Lehtikuva

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Leinonen sanoo pitävänsä huolestuttavana sitä, että hallitus on tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen. Hän arvostelee esimerkiksi suunnitelmia työttömyysturvan suojaosan poistosta sekä muutoksista takaisinottovelvoitteeseen ja työssäoloehtoon.

–  Hallitusohjelmaan on otettu suoraan näitä EK:n ja Suomen Yrittäjien tavoitteita ja toiveita. Tässä on vähän asetelma 2–1 nyt, ammattiliitot vastaan Suomen hallitus.

Leinonen toivoo, että hallitus nöyrtyisi ja asioista alettaisiin oikeasti neuvotella yhdessä. Häntä pohdituttaa myös yhteiskunnallisen ilmapiirin kärjistyminen yleisemmin.

–  Jos kansa alkaa hajautumaan, ja sitten jos tulee jotain konfliktia, niin se ei ole hyvä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hämeenkyröläinen rakennusmies ja Rakennusliiton jäsen Wellu Mäkinen saapui myös Senaatintorille yhteiskuljetuksella. Hän arvostelee sitä, että hallituksen päätöksillä tullaan heikentämään köyhien ja työttömien asiaa.

Erityisen huonona hän pitää aikuiskoulutustuen lakkauttamista.

–  Ei ole oikein varaa lähteä opiskelemaan. Täytyy jäädä junnaamaan vanhaan työhön. Joillekin se voi olla ihan täysin paskaa, eivätkä voi sitten siitä lähteä pois. Tai jos lähtevät, niin se on omasta pussista.

Wellu Mäkinen pitää erityisen huonona aikuiskoulutustien lakkauttamista.

Wellu Mäkinen pitää erityisen huonona aikuiskoulutustien lakkauttamista. Kuva: Lehtikuva

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mäkisen mielestään hallituksen pitäisi istua alas, kuunnella ja yrittää löytää sopuratkaisu. Hän on valmis jatkamaan lakkoilua pidempäänkin, jos on tarvis.

–  Olen, totta kai. Mennään vaikka puoli vuotta.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi ennen mielenosoituksen alkua olevansa tyytyväinen siihen, että paikalle oli tullut niin paljon osallistujia myös maakunnista. Hän toivoi, että mielenosoituksella on myös vaikutusta hallituksen toimintaan.

–  Tietysti me toivotaan, että jonkintyyppinen vastaantulo palkansaajien suuntaan tulee. Tällä hetkellä hallitus toteuttaa vain työnantajien toiveita. Minkäännäköistä tasapainoa näissä toimissa ei ole, hän sanoi STT:lle.

Eloranta nosti suurimpina epäkohtina esiin hallituksen suunnittelemat muutokset työrauhalainsäädäntöön ja paikalliseen sopimiseen sekä niin sanotun vientimallin.

Hän sanoi, että viisas hallitus muuttaisi toimintaansa, jotta tilanne saataisiin paremmaksi.

–  Tällainen vastakkainasettelu ja erittäin tulehtunut työmarkkinatilanne, jos se tänne suomalaisille työmarkkinoille pesiytyy, niin siitä on kyllä pitkäaikaista haittaa.

Myös STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi, ettei nykyisen kaltaisena jatkuva tilanne johtaisi jatkuessaan hyvään lopputulokseen. Hän toivoi, että tilanteen ratkaisemiseksi myös työnantajapuolta edustava Elinkeinoelämän keskusliitto aktivoituisi.

–  Toistaiseksi he seuraavat tilannetta tyytyväisenä katsomossa ja toteavat kerta toisensa jälkeen, että hallitusohjelma on hyvä ja hallitus toteuttakoon hallitusohjelmaa.

Työministeri Arto Satonen (kok.) sanoo pitävänsä tämän viikon poliittisia lakkoja ylimitoitettuina tilanteeseen ja tuleviin muutoksiin nähden.

Hän sanoi STT:lle lakkojen ja mielenosoittamisen osoittavan sen, ettei ole ehkä täysin ymmärretty, miksi uudistuksia tehdään.

–  Suomen talouden tilanne on niin vakava, että totta kai meidän on näitä uudistuksia vietävä eteenpäin. Meidän on saatava työllisyysastetta nousuun, ja se on pitkässä juoksussa sekä työntekijöiden että työnantajien että koko Suomen etu.

Satonen puhui parin minuutin ajan myös mielenosoittajille Senaatintorilla. Hänellä on heille viestinä viisi pointtia: työn tekemisen on oltava aina kannustavampaa kuin sosiaaliturvan, Suomi tarvitsee lisää työnantajia, suomalaisen työn on pärjättävä kansainvälisessä kilpailussa ja valtion vakava taloustilanne vaatii toimia.

Viidentenä pointtinaan Satonen vetosi työntekijäpuoleen.

–  Toivon, että keskusteluyhteys säilyy ja me voimme sitä pitää yllä, ja ilman työtaisteluita viedä eteenpäin niitä uudistuksia, joita Suomi tarvitsee, jotta tämä on jatkossakin maailma paras maa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi