play

Eduskunta palaa joulutauolta: muun muassa sähköalan voittovero ja Nato-kuulemiset aloittavat rutistuksen kohti vaaleja

Kuva: Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Eduskunta palaa tänään joulutauolta vaalikauden viimeisten lakihankkeidensa pariin.

Tänään järjestetään vuoden ensimmäinen täysistunto ja lähes kaikki valiokunnat ovat koolla. Täysistunto käsittelee ensimmäisen kerran väliaikaista veroa, jolla valtion on tarkoitus puuttua sähköyhtiöiden kasvaneisiin tuottoihin.

Kuluvalla viikolla odotetaan myös muun muassa perustuslakivaliokunnan kantaa siitä, kuinka suurella enemmistöllä Suomen Nato-jäsenyys tulee hyväksyä eduskunnassa.

Lisäksi perustuslakivaliokunta on näillä näkymin antamassa mietintönsä vammaispalvelulain uudistuksesta. Keskustan Markus Lohi on ennakoinut, että jos valiokunnalta tulee suuria muutosvaatimuksia, on iso kysymys, kykeneekö hänen johtamansa sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelemään niitä ajoissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Useimmat keskeneräiset lakihankkeet raukeavat vaalien myötä. Tämä uhka ei kuitenkaan koske Nato-jäsenyyttä, jonka toteutumisesta useat valiokunnat järjestävät tällä viikolla kuulemisia eri alojen ministereiden ja asiantuntijoiden kanssa.

Useat valiokuntajohtajat ovat ennakoineet STT:lle, että valiokunnissa joudutaan tai voidaan joutua neuvottelemaan lakihankkeista, joita ei ehditä ennen vaaleja käsitellä. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on sanonut, että kaikki valiokunnassa olevat lakihankkeet eivät valmistu tällä vaalikaudella.

Vaalikauden viimeisiä valtiopäiviä on jäljellä vielä vajaat kaksi kuukautta. Eduskunnan odotetaan talven aikana käsittelevän muun muassa myös translakia, kaivoslakia ja hallituksessa kitkaa aiheuttanutta saamelaiskäräjälakia. Myös hallituksen esitys uusista sähkötuista kuuluu oletettavasti työlistalle, mutta tätä esitystä hallitus ei ole vielä antanut eduskunnalle.

Istuntokausi päättyy 3. maaliskuuta, jolloin eduskunta jää vaalitauolle. Eduskuntavaalit järjestetään kuukautta myöhemmin huhtikuun alussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi