play

Israel vahvisti toimittavansa "Daavidin lingon" Suomelle – Asehankinta on herättänyt kritiikkiä

STT-Lehtikuva

Israel ja Suomi allekirjoittivat sunnuntaina sopimuksen David's Sling ("Daavidin linko") -ohjusjärjestelmän toimittamisesta Suomeen. Asiasta kertoi Israelin puolustusministeriö viestipalvelu X:ssä. Uutistoimisto AFP:n mukaan ministeriö luonnehti sopimusta "historialliseksi".

David's Sling -järjestelmä on kehitetty Israelin ja Yhdysvaltojen yhteistyössä. Sen myynti Suomelle edellytti Yhdysvalloilta myyntilupaa, jonka hallinto myönsi viime elokuussa. Israelin puolustusministeriön mukaan kaupan arvo on noin 317 miljoonaa euroa. Ohjusjärjestelmän toimittaa Rafael Advanced Defense Systems.

Järjestelmän avulla kasvatetaan merkittävästi Suomen ilmatorjunnan ulottuvuutta. Ohjusjärjestelmällä luodaan Puolustusvoimille kokonaan uusi kyky torjua korkealla lentäviä ilmamaaleja. Tarjouspyynnössä asetettiin vaatimus, että järjestelmä yltää ainakin 15 kilometrin korkeudella lentäviin maaleihin.

Puolustusvoimat kertoi huhtikuussa, että uusi ilmatorjunnan korkeatorjuntaohjusjärjestelmä hankitaan israelilaisyritykseltä. Hankintaa on valmisteltu vuodesta 2017 alkaen.

Israelista tehtävä asehankinta nostatti kriittistä keskustelua Suomessa sen jälkeen, kun Israel hyökkäsi Gazaan vastaiskuna Hamasin terrori-iskulle Israeliin.

Vasemmistoliitto teki lokakuussa kirjallisen kysymyksen, jossa esitettiin että Suomen tulisi lopettaa asehankinnat Israelista. Vasemmistoliitto katsoi, että hankinnat tukevat epäsuorasti Israelin armeijaa.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) vastasi kritiikkiin Uutissuomalaisen haastattelussa todeten, ettei Israelin ja Hamasin välinen konflikti vaikuta jo sovittuihin asekauppoihin.

–  Venäjän sotatoimet Ukrainassa osoittavat, että hankittavat aseet ovat tärkeitä Suomen puolustukselle. Emme lähde tästä tinkimään, Häkkänen sanoi tuolloin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi