play

Vuokranantajat yrittävät ratkoa pääkaupunkiseudun "markkinahäiriötä" lahjakorteilla ja kertaluontoisilla alennuksilla

Vuokranantajat haluavat tehdä houkuttelevamman tarjouksen asunnosta vuokralaiselle, mutta samalla vuokrahintoja ei mielellään laskettaisi. Arkistokuva.

Vuokranantajat haluavat tehdä houkuttelevamman tarjouksen asunnosta vuokralaiselle, mutta samalla vuokrahintoja ei mielellään laskettaisi. Arkistokuva. Kuva: Riitta Ketola

STT

"Saat ensimmäisen kuukauden vuokran ilmaiseksi sekä 200 euron lahjakortin S-ryhmään", lupaa LähiTapiolan tarjous vapaita vuokra-asuntoja välittävällä sivustolla.

Myös useat vuokranvälittäjäfirmat, kuten Joo Kodit ja Lumo, tarjoavat ensimmäistä asumiskuukautta osassa kohteistaan ilmaiseksi.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla erilaisten vuokrakampanjoiden ja -tarjousten määrät ovat kasvaneet viime vuosina. Samaan aikaan pääkaupunkiseudulla uusia vuokra-asuntoja on valmistunut vauhdilla ja tarjontaa on paljon.

Tästä huolimatta vuokra-asuntojen hinnat eivät ole tulleet merkittävästi alaspäin. Päinvastoin, myös pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat Tilastokeskuksen mukaan alkuvuonna hieman nousseet, vaikkakin muuta maata hitaammin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhemman ekonomistin Veera Holapan mukaan kaupanpäällisten antaminen on verrattavissa asuntomarkkinoilla nyt nähtävään ilmiöön. Asunnoista kyllä jaetaan oston yhteydessä erilaisia lahjakortteja ja tarjouksia, mutta asuntojen hinnat eivät ole tulleet alas.

Vuokranantajat puolestaan haluavat tehdä houkuttelevamman tarjouksen asunnosta vuokralaiselle, mutta samalla vuokrahintoja ei mielellään laskettaisi.

–  Vuokran pysyvä laskeminenhan olisi pitkällä aikavälillä kalliimpi vaihtoehto vuokranantajalle, Holappa sanoo.

Asunto- ja kiinteistöyritys Rettan asuntovuokrauksen johtaja Jussi Lindholm toteaa, että erilaisten tarjouskampanjoiden käyttö on lisääntynyt jo muutaman vuoden ajan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lindholmin mukaan vuokratarjonta on kasvanut pääkaupunkiseudulla runsaasti uudiskohteiden valmistumisen myötä, mikä näkyy vuokramarkkinoilla ylitarjontana.

PTT:n mukaan valmistuvien kerrostaloasuntojen määrä kasvoi Suomessa reippaasti viime vuoden syksyyn asti. Tänä vuonna valmistuvien kerrostaloasuntojen määrä kuitenkin laskee noin neljänneksen edellisvuodesta, mikä tarkoittaa, että asuntotarjonta vähenee vuoden loppua kohti.

Lindholmin mukaan kampanjointi on ollut yleisin keino uusien vuokralaisten houkuttelemiseksi.

Pysyviä ja tuntuvia vuokrahinnan laskuja kohteisiin ei ole juuri tehty. Kampanjointi on Lindholmin mukaan koettu tehokkaampana keinona kuin pienet vuokranalennukset nykyisessä markkinatilanteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

LähiTapiolan kiinteistöjohtajan Reetta Räsäsen mukaan nykytilanne on tietynlainen "markkinahäiriö", jossa ylitarjonnan vuoksi kampanjat ovat ottaneet uutta tuulta alleen.

KTI Kiinteistötiedon tuoreimman markkinakatsauksen mukaan uusien vuokrasopimusten vuokrahinnat ovat laskeneet pääkaupunkiseudulla hieman. Maaliskuun 2023 ja 2024 välisenä aikana uusien sopimusten vuokrahinnat putosivat prosentin.

Vanhojen vuokrasopimusten korotusten vuoksi pääkaupunkiseudun vuokrahinnat ovat kuitenkin kokonaisuutena kasvaneet.

–  Muualla Suomessa vuokrat ovat taas nousseet eli tilanne on päinvastainen kuin pääkaupunkiseudulla, PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa sanoo.

Vanhat vuokrasopimukset on puolestaan sidottu elinkustannusindeksiin, jolloin niihin on voitu tehdä korotuksia.

–  Asumisen kustannukset ovat nousseet paljon, mutta vuokranantajat eivät ole voineet siirtää korotuksia täysimääräisesti vuokriin, koska markkinatilanne on heikko vuokranantajan näkökulmasta, sanoo Holappa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi