play

Äänestys uusittavissa saamelaiskäräjävaaleissa alkaa tänään

Viime vuoden saamelaiskäräjävaalien tuloksesta valitti kaikkiaan 113 ihmistä.

Viime vuoden saamelaiskäräjävaalien tuloksesta valitti kaikkiaan 113 ihmistä. Kuva: Ritva Siltalahti

STT

Äänestys uusittavissa saamelaiskäräjävaaleissa alkaa tänään. Korkein hallinto-oikeus (KHO) määräsi keväällä, että viime syksynä pidetyt vaalit on uusittava.

KHO:n päätöksen mukaan vaaliluetteloon ei ollut lisätty ihmisiä, joilla olisi ollut vaaleissa muun muassa äänioikeus. KHO määräsi 65 ihmistä lisättäviksi vaalien vaaliluetteloon.

Viime vuoden saamelaiskäräjävaalien tulos eteni KHO:n pöydälle, koska kaikkiaan 113 ihmistä valitti vaaleista. Valituksissaan he kokivat joutuneensa asiattomasti vaaliluettelon ulkopuolelle. Vaaliluettelo oli hyväksytty helmikuussa 2023.

Uusintavaaleissa äänestetään joko palauttamalla vaaliasiakirjat postitse tai viemällä ne kiertävään vaaliautoon tai suoraan vaalilautakunnan toimistoon Inarissa. Asiakirjojen tulee olla perillä Inarissa viimeistään 1. heinäkuuta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saamelaiskäräjävaalien äänioikeutetuista on väännetty peistä vuosien ajan. Korkein hallinto-oikeus on myös antanut aiemmin ratkaisuja siitä, ketkä on liitettävä vaalien vaaliluetteloon.

Pitkään vatvottu esitys saamelaiskäräjälain uudistuksesta kaatui viime hallituskauden loppumetreillä perustuslakivaliokunnassa, jossa asian käsittely keskeytettiin aikatauluhaasteisiin vedoten. Nykyinen hallitus antoi esityksen lain uudistamisesta eduskunnalle joulukuussa. Laissa esimerkiksi vaaliluetteloon merkitsemisen edellytyksiä uudistettaisiin.

Saamelaiskäräjät on Suomen saamelaisten korkein poliittinen elin, joka edustaa saamelaisia kansallisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä. Saamelaiskäräjien 21 jäsentä ja neljä varajäsentä valitaan joka neljäs vuosi toimeenpantavilla vaaleilla.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi