play

Käännytyslaista syntyi kompromissi, SDP:n enemmistö hyväksyi hallintovaliokunnan neuvottelutuloksen

SDP:n Tytti Tuppurainen ja Antti Lindtman ilmoittivat, että puolue on valmis hyväksymään kompromissin rajalain säätämisessä.

SDP:n Tytti Tuppurainen ja Antti Lindtman ilmoittivat, että puolue on valmis hyväksymään kompromissin rajalain säätämisessä. Kuva: Emmi Korhonen

STT-Lehtikuva

Käännytyslaiksi kutsutusta rajalaista on löytynyt kompromissi, joka kelpaa SDP:n eduskuntaryhmän selkeälle enemmistölle. Asiasta kertoivat SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

SDP:n eduskuntaryhmä on ollut aamusta asti koolla puimassa hallintovaliokunnan lakiesityksestä valmistelemaa mietintöä ja siitä saavutettua neuvottelutulosta. Lindtmanin mukaan kaikki SDP:n ehdot toteutuvat hallintovaliokunnan neuvottelutuloksessa.

SDP on vaatinut, että hallintovaliokunta tekee hallituksen esitykseen muutoksia ja että mietintö käy vielä kertaalleen sen jälkeen perustuslakivaliokunnan tarkastettavana. Varsinkin perustuslakivaliokunnan niin sanotun b-lausunnon tarpeellisuudesta oli Lindtmanin mukaan eniten kitkaa, mutta sekin SDP:n vaatimus hänen mukaansa siis kompromississa hyväksyttiin.

–  Kannatamme tämän neuvottelutuloksen hyväksymistä niin, että hallintovaliokunta voi lähettää sen eteenpäin, ja mikäli perustuslakivaliokunnalta tälle tulee kuittaus, voimme viedä tätä lakia eteenpäin, Lindtman summasi ryhmän kokouksen jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuppuraisen mukaan kokouksessa muodostettiin ryhmän yhteinen kanta, jonka mukaisesti SDP:n jäsenet hallintovaliokunnassa toimivat. Hänen mukaansa joitakin eriäviä näkemyksiä oli ja se on luonnollista, koska kysymys on hyvin vaikea.

–  Tämä ei tietenkään kuvaa meidän lopullista äänestyskäyttäytymistämme salissa, vaan se riippuu siitä, miten perustuslakivaliokunta kokonaisuudesta tulee lausumaan, Tuppurainen sanoi.

Perustuslakivaliokunta on kutsuttu koolle tänään kello 15.30 alkaen. Hallintovaliokunta on jo kokoontunut jatkamaan mietinnön viimeistelyä.

Hallintovaliokunta on viilannut pitkään mietintöä, jonka myötä riittävän moni kansanedustaja voisi hyväksyä lain eduskunnan täysistunnossa. Poikkeuslaki vaatii viiden kuudesosan enemmistön, jotta se saataisiin voimaan tällä vaalikaudella. SDP on asiassa vaa'ankieliasemassa, sillä puolueen edustajien kannat ovat olleet jakaantuneet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Enemmistö kansanedustajista vaikuttaisi olevan sillä kannalla, että poikkeuslaki tulisi varmuuden vuoksi säätää kansallisen turvallisuuden perusteella ja myös siksi, että itäraja on ollut pitkään suljettuna.

Hallituspuolue RKP:stä kansanedustaja Eva Biaudet on kertonut äänestävänsä esitystä vastaan. SDP:stä ainakin puolueen varapuheenjohtaja Nasima Razmyar ja kansanedustajat Elisa Gebhard ja Johan Kvarnström ovat vastustaneet hallituksen esitystä.

Jos kaikki äänestäjät eli 199 edustajaa ovat paikalla, lakiesityksen läpimeno kestää vain 33 vastaan äänestävää kansanedustajaa.

Lakiesitystä vastustavilla vasemmistoliitolla ja vihreillä on yhteensä 24 edustajaa, joten kymmenen muiden puolueiden edustajaa voisi ratkaista äänestyksen tuloksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lain myötä Suomen ei tarvitsisi tilapäisesti ja tietyissä poikkeuksellisissa tilanteissa ottaa ulkorajalla turvapaikkahakemuksia vastaan. Sillä halutaan torjua välineellistettyä maahantuloa.

SDP on punninnut esitystä yhtäältä Venäjän uhan ja kansallisen turvallisuuden näkökulmasta ja toisaalta Suomea sitovien ihmisoikeusvelvoitteiden ja oikeusvaltion näkökulmasta.

Tuppuraisen mukaan hallituksen esityksessä sellaisenaan ei ollut riittävää oikeusvarmuutta ihmisoikeusnäkökulmasta eikä rajavartijoiden näkökulmasta. Esitykseen tehdyt parannukset eivät hänestä ole kosmeettisia, vaan aitoja parannuksia, joilla minimoidaan ristiriitaa Suomea sitovien kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa.

Myös perustuslakivaliokunta edellytti esitykseen muutoksia muun muassa turvapaikanhakijoiden valitusoikeuden osalta.

–  Täytyy toivoa, että lakia ei koskaan tarvitse soveltaa, vaan se toimii ennaltaehkäisevänä pidäkkeenä Venäjän toiminnalle, Tuppurainen sanoi.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kävi eilen keskusteluja ainakin SDP:n ja RKP:n kanssa. Lindtmanin mukaan keskustelu oli hyvin suoraa. Hän uskoo kuitenkin, että ratkaisevat loppukeskustelut jouduttiin käymään lopulta hallituksen sisällä sellaisen tuloksen saavuttamiseksi, jonka SDP:kin voi hyväksyä.

–  Meillä on rajanaapurina häikäilemätön valtio, joka on valmis käyttämään kaikkia keinoja horjuttaakseen Suomea ja sen turvallisuutta. Se, miten tähän vastataan, on todella herkkä tasapainotilanne. Mikäli perustuslakivaliokunta antaa vihreää valoa, olemme valmiit lakia lopullisesti puoltamaan, Lindtman sanoi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi