play

Ukrainen presidentti Zelenskyi saapui yllätysvierailulle Suomeen – tapaa Niinistön sekä Pohjoismaiden pääministerit

Kuva: Lehtikuva

STT

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on saapunut vierailulle Suomeen, kertoo presidentin kanslia tiedotteessaan. Hän tapaa Sauli Niinistön sekä Helsingissä vierailulla olevia Pohjoismaiden pääministereitä.

Zelenskyin lentokone laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle tänään ennen puoltapäivää. Hän tapaa Presidentinlinnassa Niinistön lisäksi Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin, Norjan pääministeri Jonas Gahr Stören, Tanskan pääministeri Mette Frederiksenin ja Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottirin.

Pohjoismaisten pääministerien vierailusta kerrottiin etukäteen julkisuuteen, mutta Zelenskyin vierailusta ei. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun presidentti Zelenskyi vierailee Suomessa.

 Poliisin turvatoimia Liikelentokeskuksella Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. toukokuuta.

Poliisin turvatoimia Liikelentokeskuksella Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. toukokuuta. Kuva: Lehtikuva

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Turvajärjestelyjä Kauppatorin ja Presidentinlinnan läheisyydessä Helsingissä.

Turvajärjestelyjä Kauppatorin ja Presidentinlinnan läheisyydessä Helsingissä. Kuva: Lehtikuva

Zelenskyi on matkustanut vain muutaman kerran ulkomaille sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa viime vuoden helmikuussa.

Ensimmäisen vierailunsa ulkomailla sodan alkamisen jälkeen Zelenskyi teki joulukuussa, jolloin hän matkusti Yhdysvaltoihin ja tapasi maan presidentin Joe Bidenin. Zelenskyi vieraili paluumatkalla myös Puolassa ja tapasi maan presidentin Andrzej Dudan.

Helmikuussa Zelenskyi vieraili puolestaan ensin Britanniassa tavaten maan pääministerin Rishi Sunakin ja jatkoi sieltä matkaansa Ranskaan tapaamaan Ranskan presidentti Emmanuel Macronia ja Saksan liittokansleria Olaf Scholzia. Tämän jälkeen Zelenskyi matkusti vielä Brysseliin EU-parlamentin ja EU-huippukokouksen vieraaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viime kuun alkupuolella Zelenskyi teki valtiovierailun Puolaan.

Lisäksi Zelenskyi on sodan alkamisen jälkeen pitänyt useita kertoja puheita muun muassa kansainvälisissä kokouksissa etäyhteyksin.

Niinistö ja Zelenskyi ovat tavanneet toisensa viimeksi tammikuussa, jolloin Niinistö vieraili puolestaan Ukrainassa. Vierailusta ei kerrottu ennalta, kuten ei yleensäkään merkittävien henkilöiden käynneistä maassa.

Esimerkiksi Biden teki helmikuussa yllätysvierailun Ukrainaan ja tapasi Zelenskyin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta viiteentoista vuoteen, kun Yhdysvaltain istuva presidentti vieraili Ukrainassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Reilu viikko sitten Ukrainassa nähtiin puolestaan sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Zelenskyin lisäksi on mahdollista, että myös Yhdysvaltain presidentti Biden nähdään piakkoin Suomessa. Yhdysvaltalainen NBC News -uutiskanava uutisoi viikonloppuna virkamieslähteiden perusteella, että Biden harkitsee vierailua Suomeen.

Kanavan mukaan Valkoinen talo oli käynyt keskusteluja vierailusta useita kuukausia, mutta lopullista päätöstä ei ollut vielä tehty.

Kanava myös kertoi, että erään lähteen mukaan Suomen-vierailu ei olisi kahdenkeskinen tapaaminen, vaan usean Pohjoismaan välinen kohtaaminen.

Lähteet ennakoivat, että vierailu voisi toteutua kesällä Naton huippukokouksen yhteydessä. Kokous järjestetään Liettuan pääkaupungissa Vilnassa 11.–12. heinäkuuta.

Virkamiesten mukaan vieraileminen Suomessa olisi erityisesti mahdollisuus korostaa Bidenin tällä viikolla hehkuttamaa saavutusta pitää Nato yhtenäisenä ja saada Suomi sen jäseneksi.

Biden on usein sanonut, että Venäjän presidentti Vladimir Putin odotti näkevänsä Naton suomettumisen, mutta sen sijaan vastassa olikin Suomen natoistuminen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi