play

Presidentti Stubb tarjoili ruotsalaisille aurinkoista yhteiseloa – "Ruotsin asia on meidän, ja Suomen asia on teidän"

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja puolisonsa Suzanne Innes-Stubb poseerasivat yhteispotretissa Ruotsin kuningasparin kanssa Tukholman kuninkaanlinnassa.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja puolisonsa Suzanne Innes-Stubb poseerasivat yhteispotretissa Ruotsin kuningasparin kanssa Tukholman kuninkaanlinnassa. Kuva: Heikki Saukkomaa

STT-Lehtikuva

Jos eteläistä Suomea piiskasi tiistaiaamuna sankka lumipyry, Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa ilme oli varsin toisenlainen.

Kaupunki tarjosi lähes parastaan aamulla, kun tasavallan presidentti Alexander Stubbin ensimmäinen valtiovierailu alkoi virallisella osuudella Tukholman kuninkaanlinnan sisäpihalla.

Stubb saapui hevosten vetämillä vaunuilla yhdessä Ruotsin kuninkaan Kaarle Kustaan kanssa. Presidentti vaikutti säteilevän kilpaa auringon kanssa linnan sisäpihalla.

Auringon ohella linnan sisäpihalla säihkyi rouva Suzanne Innes-Stubb upeassa valkoisessa asussa ja mustassa hatussa. Helsingin Sanomien mukaan asun oli suunnitellut Katri Niskanen.

Presidentti oli päättänyt valloittaa yleisönsä virallisissa osuuksissa puhumalla rennosti ruotsia, tai siis muumipeikkoruotsia, kuten presidentti itse sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  En ole koskaan aiemmin tuntenut itseäni enempää ruotsalaiseksi kuin nyt, Stubb hauskuutti valtiopäivien yleisöä.

Hän muisteli puheessaan, kuinka on kasvanut lapsuudessaan Astrid Lindgrenin kirjojen ja hahmojen parissa. Hän kertoi myös olleensa viime lauantaina Helsingin Svenska teaternissa katsomassa Ronja Ryövärintytärtä.

Suzanne Innes-Stubbin valkean puvun on suunnitellut Katri Niskanen.

Suzanne Innes-Stubbin valkean puvun on suunnitellut Katri Niskanen. Kuva: Heikki Saukkomaa

Stubbin viesti sekä linnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa että valtiopäivillä oli selvä:

–  Ruotsin asia on meidän, ja Suomen asia on teidän.

Hän kertoi valtiopäivien puheessaan myös, että Suomen ja Ruotsin on jatkettava kansallisten puolustustensa yhteensovittamista Naton kanssa ja keskenään.

–  Haluamme olla aktiivinen, emme arkaileva jäsen, Stubb määritteli Suomen suhtautumista Nato-jäsenyyteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valtiopäiväpuheen jälkeen presidentti neuvotteli Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin kanssa. Stubb toi omassa puheenvuorossaan Nato-jäsenyyden ohella esiin elinkeinoelämän roolia turvallisuudessa.

–  Emme elä enää samassa vapaiden markkinoiden maailmassa, jossa luulimme, että eläisimme kylmän sodan jälkeen. Siksi on tärkeää, että myös Suomen ja Ruotsin elinkeinoelämä tapaavat täällä, Stubb sanoi.

–  Nato-jäsenyys antaa myös paljon uusia mahdollisuuksia yrityksillemme, Stubb lisäsi ja korosti vielä, että Ruotsi on ylivoimaisesti Suomen tärkein kauppakumppani.

Elinkeinoelämän ohella myös koulutusasiat olivat Stubbin ja Kristerssonin keskustelussa, ja pääministeri kertoikin tyttärensä opiskelevan Suomessa Hankenilla eli ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Presidentti kertoi tiistain viimeisessä osiossa ennen juhlaillallista Kuninkaanlinnassa tavanneensa maanantaina ruotsinsuomalaisten järjestöjä.

–  Näyttää, että Ruotsissa on aika coolia olla suomalainen, Stubb intoili Suomen suurlähettilään residenssissä.

Hän kertoi, että päivän aikana oli tullut selväksi, ettei Suomen ja Ruotsin väleissä ole erimielisyyksiä tai kipukohtia.

–  Suomea arvostetaan paljon, ja Suomella oli vahva rooli Nato-jäsenyydessä. Toivottavasti tämä jatkuu samanlaisena.

Stubb palasi residenssissä vielä tiistain intiimiin hetkeen, kun kuningasperhe oli tarjonnut presidenttiparille lounaan. Paikalla oli ollut kuningasparin lisäksi muun muassa kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel.

–  Olemme olleet vuosien saatossa paljon tekemisissä, Stubb paljasti.

Keskiviikkona valtiovierailun ohjelma jatkuu Göteborgissa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi