play

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkaa tänään – lakko vaikuttaa yksityisiin päiväkoteihin Joensuussa ja Kontiolahdella

Kuva: Heikki Saukkomaa

STT, Anni Rodriguez

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkaa tänään tiistaina. Lakot koskevat 26:ta tehostetun palveluasumisen ja 41:tä varhaiskasvatuksen kohdetta, joista suurin osa sijaitsee Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Varhaiskasvatuksessa lakot kestävät kaksi päivää ja tehostetussa palveluasumisessa viisi päivää.

Lakko koskee myös kaikkia yksityisiä Pilke- ja Touhula-päiväkoteja, joita on Joensuussa ja Kontiolahdella useampia. Päiväkodit ovat kiinni kaksi päivää.

Pilke-päiväkoteja on Joensuussa viisi ja Kontiolahdella yksi, Touhula-päiväkoteja Joensuussa kolme ja Kontiolahdella yksi.

Ammattiliitot ovat antaneet tänään alkaneen lakon lisäksi varoituksen toisesta lakosta, jonka on määrä alkaa 31. toukokuuta. Lakko koskisi lastensuojelua ja varhaiskasvatusta etenkin pääkaupunkiseudulla.

Lisäksi vanhusyksiköt ovat lakkouhan alla 1. kesäkuuta alkaen.

Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri kertoo, että tilannetta yritettiin vielä maanantaina sovitella päivä ennen lakon alkua, mutta ratkaisuja ei löytynyt. Okkeri kuvailee tämänhetkistä palkkatasoa kestämättömäksi ja toivoo ratkaisujen pikaista löytymistä sekä työnantajan ymmärrystä.

–  Julkisen sektorin palkat ovat satoja euroja korkeammat kuin yksityisen sosiaalipalvelualan palkat. Voitto perustuu yrityksillä siihen, että palkat ovat matalia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työnantajapuolen Hyvinvointiala Halin työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri vahvistaa, että osapuolilla on edelleen erilaiset näkemykset palkkaeroista, ja siitä, mistä erot johtuvat. Mänttäri muistuttaa toimialan taloustilanteen realiteeteista.

–  Kun kunnat ja hyvinvointialat ostavat sosiaalipalveluita ja varhaiskasvatusta yrityksiltä ja järjestöiltä, ne maksavat niistä olennaisesti omaa kustannusta matalamman hinnan. Siitä johtuu toimialan vaikea taloustilanne, jota kautta pääsemme haasteen ytimeen.

Tänään alkavan lakon piiriin kuuluu muun muassa Attendon, Esperi Caren ja Mainiokotien kohteita. Mainiokotien liiketoimintajohtaja Niklas Härus kuvaili tilannetta viime viikolla STT:lle erittäin haasteelliseksi, sillä kyse on asukkaista jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa.

Päivitetty klo 14.38: Korjattu uutiseen tieto siitä, että Joensuussa on kolme Touhula-päiväkotia, ei kaksi. Lisäksi täsmennetty touko-kesäkuun vaihteeseen annettujen lakkovaroitusten kohteita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päivitetty klo 6.24: Korjattu uutiseen tieto, että lakon piirissä olevia kohteita on myös Joensuussa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi