play

Radikaali aate tarjosi 29-vuotiaalle miehelle tarkoituksen tunteen, katsoo käräjäoikeus – 3D-aseita rakennettiin "rotusodan" nimissä

Syyttäjän mukaan 29-vuotias pääsyytetty valmisti ja yritti valmistaa aseita 3D-tulostamalla terroristista tarkoitusta varten.

Syyttäjän mukaan 29-vuotias pääsyytetty valmisti ja yritti valmistaa aseita 3D-tulostamalla terroristista tarkoitusta varten. Kuva: Pepe Korteniemi / LEHTIKUVA

STT

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi tiistaina kolme miestä terrorismirikoksista, joilla oli oikeuden mukaan äärioikeistolaiset motiivit. Miehet olivat omaksuneet äärioikeistolaisen aatteen, jossa lietsotaan demokraattisen yhteiskunnan romahtamiseen johtavaa "rotusotaa", tuomiossa sanotaan.

29-vuotias pääsyytetty sai kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion muun muassa kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikoksesta ja kahdesta kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Oikeuden mukaan Viljam Lauri Antero Nyman oli muun muassa valmistanut aseita 3D-tulostamalla sekä hankkinut ohjeita aseiden ja räjähteiden valmistamiseen.

Näytön perusteella Nyman oli kokenut äärioikeistolaisen aatteen tarjoavan hänelle tarkoituksen tunteen, oikeus sanoi. Lahtelaismies ei lopettanut rikollista toimintaansa senkään jälkeen, kun hänet vangittiin esitutkinnan aikana.

– Näyttö osoittaa varsin selvästi, että Nyman ei ole millään tavalla luopunut äärioikeistolaisesta akselerationistisesta aatteesta taikka aseiden valmistamiseen liittyvästä toiminnastaan. Sen sijaan näytöstä ilmenee, että Nyman on ennemminkin syventänyt sitoutumistaan aatteeseen ja entistä vahvemmin ihannoinut väkivallan käyttämistä. Nyman on hänen hallustaan löydetyn materiaalin ja käymiensä keskustelujen perusteella radikalisoitunut vahvemmin.

27-vuotias mies tuomittiin vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdottomaan vankeuteen muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikoksesta sekä kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja avunannosta siihen.

Oikeuden mukaan mies oli muun muassa pitänyt hallussaan Nymanin valmistamaa asetta ja käyttänyt sitä kotinsa lähellä Hyvinkäällä asuneen tummaihoisen perheen postilaatikon ampumiseen. Oikeuden mukaan tarkoituksena oli pelotella perhettä ja osoittaa, ettei heidän asumisensa kyseisellä alueella ollut toivottavaa.

– On ilmeistä, että (syytetty) on paitsi äärioikeistolainen ja akselerationismin kannattaja, myös tuonut aatettaan julki eri yhteyksissä ja kannattanut aatteen mukaista väkivaltaista toimintaa tai tuhotöitä hyvin pitkälti vastaavasti kuin edellä Nymanin osalta on todettu --. (Syytetyn) esiintymisestä pääkäsittelyssä voidaan päätellä, että hän on aatteen kannattaja edelleen, oikeus sanoi.

Kolmas, 22-vuotias syytetty sai seitsemän kuukauden ehdollisen tuomion avunannosta osaan Nymanin rikoksista.

Oikeuden mukaan syytetyt keskustelivat netissä muun muassa äärioikeiston koettuihin vastustajiin liittyvästä väkivallasta ja tuhotöistä.

– Vastaajien ei ole kuitenkaan väitetty muodostaneen rikoslaissa tarkoitettua terroristiryhmää, eikä vastaajia ole myöskään syytetty esimerkiksi terrori-iskun valmistelusta, oikeus sanoi.

Lisäksi jutussa tuomittiin neljäs, 66-vuotias mies vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeuteen kahdesta ampuma-aserikoksesta. Hän oli muun muassa myynyt aseen ja patruunoita Nymanille ja 27-vuotiaalle syytetylle. Miehellä ei itsellään väitetty olleen terroristista motiivia, mutta oikeus arvioi hänen rikoksensa lajissaan hyvin moitittaviksi, koska hän oikeuden mukaan tiesi syytettyjen motiiveista.

Oikeudessa syytetyt kiistivät rikosepäilyt pääosin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi