play

Vantaan kouluampumisesta epäilty suunnitteli tekoa 2–3 viikkoa, kertoo poliisi – "Hän ei ole millään tavalla ilmaissut aikeitaan ulkopuolisille"

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Elina Korkee / STT

Vantaan Viertolan kouluampumisesta epäilty poika on kuulusteluissa kertonut suunnitelleensa tekoa 2–3 viikon ajan, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi. Huhtikuun alussa tapahtuneessa ampumisessa kuoli 12-vuotias poika. Kaksi samanikäistä tyttöä haavoittui vakavasti.

Poliisin mukaan 12-vuotiaan epäillyn käytössä olleisiin tietoteknisiin laitteisiin tehdyt laite-etsinnät ovat paljastaneet, että epäilty on jo kuukausia aiemmin ollut kiinnostunut kouluampumisiin liittyvistä sivustoista sekä aseisiin ja niiden toimintaan liittyvistä videoista.

Kiinnostuksestaan ja aikeistaan epäilty ei ole puhunut kenellekään.

– Hän ei ole millään tavalla ilmaissut aikeitaan ulkopuolisille, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Särkkä STT:lle.

Esitutkinta on loppusuoralla, kertoo poliisi. Koska epäilty on alle 15-vuotias, tapaus ei siirry syyttäjälle syyteharkintaan.

Poliisi kertoi huhtikuussa, että ampumisessa haavoittuneista tytöistä toinen on päässyt sairaalasta kotiin. Toinen heistä oli Särkän mukaan keskiviikkona edelleen sairaalassa. Poliisin aiemmassa tiedotteessa tytön tilaa kuvattiin kriittiseksi.

Poliisin mukaan tutkinnassa on saatu selvyys muun muassa siitä, miten epäilty on saanut aseen haltuunsa ja miten hän on osannut sitä käyttää. Poliisi on aiemmin kertonut, että revolverimallinen käsiase kuuluu epäillyn lähisukulaiselle. Asetta on poliisin mukaan säilytetty lukitussa asekaapissa, josta epäilty on ottanut sen haltuunsa luvatta.

– Tutkinnassa on selvinnyt, että epäilty on aiemmin ampunut aseella pari kertaa sukulaisen valvonnassa, kertoo tutkinnanjohtaja Särkkä poliisin tiedotteessa.

Särkkä tarkentaa STT:lle, että poliisin tietojen mukaan epäilty käytti asetta kahdesti aseen haltijan valvonnassa, ennen kuin otti sen mukaansa kouluun. Ensimmäinen kerta oli Särkän mukaan kesällä 2023 ja toinen lähempänä kouluampumisen ajankohtaa.

– Se on ollut kokeiluluonteista, pellon reunassa on päässyt ampumaan, kertoo Särkkä.

Tapahtumat luokkahuoneessa kestivät ampumisaamuna poliisin mukaan 1–2 minuuttia. Poliisi kertoo, että epäilty saapui aamulla kouluun WC-tilojen kautta, nosti huivin kasvojensa suojaksi ja käveli luokkaan.

– Luokkahuoneessa epäilty on ilmoittanut, että nyt loppu kiusaaminen, jonka jälkeen hän on ampunut käsiaseella kolmea oppilasta. Esitutkinnassa on myös selvinnyt, että tekijän aikomus on ollut kohdistaa tekonsa useampaan kuin kolmeen henkilöön, kertoo rikoskomisario Marko Särkkä tiedotteessa.

Paikalle avuksi pyydettiin rinnakkaisluokan opettaja, joka onnistui puhumalla saamaan epäillyn lopettamaan ampumisen ja poistumaan koulusta.

– Opettajan toiminta on ollut kylmähermoista ja päättäväistä, sanoo Särkkä.

Poliisi on aiemmin kertonut, että Viertolan koulusta poistuttuaan epäilty olisi uhannut aseella kouluun menossa olleita oppilaita Helsingin Siltamäessä. Särkkä kertoo kuitenkin STT:lle, että kuulustelujen perusteella epäilty kyllä kohtasi toisen koulun oppilaita, mutta ei uhkaillut heitä.

Poliisin tiedotteen mukaan epäilty on kertonut teon motiiviksi kiusaamisen, jota hän on kuvannut nimittelynä, syrjintänä ja ryhmän ulkopuolelle jättämisenä.

Esitutkinnassa ei kuitenkaan poliisin mukaan ole tullut ilmi seikkoja, jotka tukisivat epäillyn kertomaa kiusaamisesta. Tutkinnassa on poliisin mukaan tullut esille vuosia aiemmin tapahtuneita muutamia yksittäisiä konfliktitilanteita, jotka on selvitetty.

Viertolan koulusta ei Särkän mukaan ole saatu sellaista tietoa, että epäiltyä olisi siellä kiusattu.

– Tämä ei poista sitä mahdollisuutta, etteikö epäilty olisi sitä subjektiivisesti kokenut, sanoo Särkkä.

Täydennetty tutkinnanjohtajan kommenteilla puhelinhaastattelussa, muokattu kappaleiden järjestystä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi