play

Akavalaiset järjestävät ulosmarsseja, mutta OAJ piti toimia liian kevyinä – "Tarkoittaisi ulosmarssia kotiin työpaikoilta"

Kuva: Lehtikuva

STT

Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava aikoo koordinoida poliittisia ulosmarsseja vastaukseksi hallituksen kaavailemiin muutoksiin työmarkkinoilla.

Kaikki Akavan liitot eivät kuitenkaan ole ulosmarsseissa mukana. Mukaan ei lähtenyt esimerkiksi Akavan jäsenmäärältään suurin liitto eli Opetusalan ammattijärjestö OAJ.

Akavan liitot järjestävät ulosmarsseja 6. helmikuuta kello 14–16 pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella sekä osin muilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Ulosmarsseihin osallistuvat esimerkiksi Lääkäriliitto, Psykologiliitto ja Insinööriliitto sekä sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.

– Ulosmarsseihin osallistuvat liitot ovat tehneet päätöksensä omista lähtökohdistaan. Monissa liitoistamme on virkasuhteisia jäseniä, jotka eivät voi osallistua ulosmarssiin, sanoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren tiedotteessa.

Virkasuhteessa olevat ihmiset eivät saa osallistua poliittisiin työtaisteluihin. Arviota siitä, kuinka moni työntekijä osallistuu ulosmarsseihin, ei Akavalla ollut maanantaina antaa.

Akavan jäsenliittojen ulosmarssit järjestetään eri aikaan kuin toimet, joista keskusjärjestöt SAK ja STTK ovat ilmoittaneet. Järjestöjen alaiset työntekijäliitot ovat ilmoittaneet poliittisista lakoista helmikuun ensimmäisille päiville.

Tiedotustilaisuudessa maanantaina Löfgren korosti sitä, että Akava on esittänyt omia vaihtoehtojaan ratkaisuksi kiristyneeseen työmarkkinatilanteeseen. Akavan ilmoittamat toimet ovat sen omien linjausten takia myös eri aikaan kuin muilla keskusjärjestöillä. Löfgren korosti myös Akavan halua sopimiseen.

– Tällä hetkellä Akavalla ei ole luottamusta siihen, että ratkaisukeskeinen linja veisi yhtään eteenpäin. Sen vuoksi haluamme äänenpainoja lisätä, Löfgren kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ kertoi maanantaina lähettämässään tiedotteessa jättäytyvänsä ulosmarsseista, koska niitä ei koeta tarkoituksenmukaisina järjestön omalle jäsenkunnalle. OAJ aikoo kertoa omista järjestöllisistä toimistaan tiistaina.

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kommentoi maanantaina STT:lle, että OAJ:n näkökulmasta iltapäivälle ajoittuvat ulosmarssit ovat kevyt toimi. Osalla opettajista työpäivä on kahden jälkeen iltapäivällä jo ohi.

– Meille se tarkoittaisi lähinnä niin kuin ulosmarssia kotiin työpaikoilta, Murto sanoi.

OAJ kuitenkin kertoo tukevansa muita Akavan järjestöjä, jotka osallistuvat ulosmarssiin.

Maanantaina tiedotustilaisuudessa Akavan Löfgren myös kommentoi, että yksittäisillä liitoilla on oikeus tehdä päälinjasta irrallisia ratkaisuja. Hän ei toistaiseksi ottanut kantaa siihen, suunnitellaanko Akavassa lisätoimia.

Akava korostaa, että avaimet työmarkkinoiden kriisiin ratkaisuun ovat hallituksella.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalojen ammattijärjestö Tehyn valtuusto päätti maanantaina yksimielisesti, että järjestön hallitus saa valtuudet valmistella poliittisia tukitoimia ja puheenjohtajisto valtuudet päättää niistä.

Myös lähi- ja perushoitajaliitto Superin liittohallitus antoi vastaavankaltaiset valtuudet omalle johdolleen.

Hoitajajärjestöjen tulevista poliittista työtaistelutoimista odotetaan tietoa tiistaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi