play

Osapuolet pääsivät sopuun ahtausalan työriidassa – kaksi viikkoa kestänyt lakko satamissa päättyy

Ahtaajien lakko on hiljentänyt Suomen satamat. Kuvat Helsingin Vuosaaresta.

Ahtaajien lakko on hiljentänyt Suomen satamat. Kuvat Helsingin Vuosaaresta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Simu Perälä / STT

Ahtausalan työriitaan saatiin sopu keskiviikkoiltana. Ammattiliitto AKT ja työnantajapuolta edustava Satamaoperaattorit kertoivat hyväksyneensä aiemmin iltapäivällä aikaansaamansa neuvottelutuloksen.

Sovun myötä ahtausalan kaksi viikkoa kestänyt lakko ja muut työtaistelutoimet loppuvat välittömästi. AKT:n tiedotteen mukaan töihin palataan niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään 4. maaliskuuta alkavaan normaaliin työvuoroon.

Neuvottelujen tuloksena hyväksytty työehtosopimuskausi päättyy 28.2.2025 eli sen pituus on 25 kuukautta. Palkkoja korottava vaikutus sopimuskaudelle on yhteensä 6,3 prosenttia.

Lisäksi 10. maaliskuuta maksetaan 1  100 euron myöhentämiskorvaus. Osa-aikaisille työntekijöille erä maksetaan suhteessa työaikaan.

Lisäksi osapuolet sopivat 10 tunnin työaikamuodon paikallisesta sopimisesta, vuorotyöhön liittyvästä ilmoitusajasta sekä yölaiva-ahtausta koskevasta työryhmästä.

Molemmat osapuolet korostivat olevansa tyytyväisiä sovun löytymiseen sekä työtaistelun päättymiseen.

–  Olemme myös tyytyväisiä siihen, että sopimus syntyi viime vaiheessa ilman sovittelijan sovintoehdotusta osapuolten välisissä neuvotteluissa, Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru sanoi tiedotteessa.

–  Kierros on ollut vaikea, koska neuvotteluihin on sisältynyt poikkeuksellisen paljon ulkoisia tekijöitä, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko puolestaan sanoi.

Ahtaajien lakko alkoi 15. helmikuuta ja kesti kaksi viikkoa. Lakko hiljensi satamat ja siten pysäytti suuren osan Suomen tavaraviennistä ja -tuonnista.

Osapuolten välinen neuvottelutulos työehtosopimuksesta syntyi keskiviikkoiltana valtakunnansovittelijan toimistossa ilman sovintoehdotusta. Neuvottelutulos eroaa sovintoehdotuksesta siten, että se on syntynyt työriidan osapuolten välisen neuvottelun tuloksena.

AKT:n ja Satamaoperaattorien hallinnot kertoivat hyväksyneensä neuvottelutuloksen hieman ennen iltakahdeksaa.

Aiempi ahtausalan työehtosopimus päättyi 31. tammikuuta. Neuvotteluja työehtosopimuksen uusimisesta käytiin joulukuusta lähtien.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

AKT hylkäsi helmikuussa kaksi sovittelija Leo Suomaan tekemää sovintoehdotusta. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt sovintoehdotukset.

Ensimmäistä, 14. helmikuuta annettua sovintoehdotusta AKT piti puheenjohtaja Ismo Kokon mukaan sekä tekstien että palkankorotusten osalta riittämättöminä.

Toisen, 19. helmikuuta annetun ehdotuksen AKT hylkäsi, koska palkankorotusehdotus oli Kokon mukaan minimaalinen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi