play

KRP aloitti esitutkinnan Oma Säästöpankkiin liittyvistä epäillyistä talousrikoksista – asiakkaiden luottoriskiasemaa peitelty

STT-Lehtikuva

Keskusrikospoliisi (KRP) on aloittanut esitutkinnan epäillyistä arvopaperimarkkinarikoksista, jotka liittyvät Oma Säästöpankkiin.

Tutkinta aloitettiin Finanssivalvonnan tekemän tutkintapyynnön perusteella. Sen pohjalta KRP teki asiasta esiselvityksen, ja siinä esiin tulleiden seikkojen vuoksi aloitettiin esitutkinta.

KRP ei vielä kommentoi rikosepäilyä tai tutkittavia rikosnimikkeitä.

–  Tutkinta on alkuvaiheessa, ja siten epäiltyjen lukumäärään ja tutkinnan kestoon ei vielä voida ottaa kantaa, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Lauri Pajunoja KRP:sta sanoo tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Finanssivalvonta kertoo, että pankin puutteet tulivat esiin normaalissa päivittäisessä valvonnassa.

–  Finanssivalvonnan tehtävä on huolehtia vakaudesta ja luottamuksesta finanssimarkkinoilla. Tämän vuoksi edellytämme ja valvomme, että toimijat noudattavat omaa toimintaansa koskevaa sääntelyä ja pörssilistattuina myös listayhtiösääntelyä. Tämä on edellytys luottamukselle, ja siksi puutumme puutteisiin välittömästi, Finanssivalvonnan johtaja Tero Kurenmaa sanoo tiedotteessa.

Finanssivalvonta kertoo selvittävänsä tarvetta määrätä pankille hallinnollisia seuraamuksia ja valvovansa tiiviisti pankin toimintaa.

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, joka valvoo muun muassa pankkeja sekä vakuutus- ja eläkeyhtiöitä. Sillä on oikeus määrätä hallinnollisia seuraamuksia finanssisektorin sääntelyä koskevista rikkeistä. Jos rikkeisiin liittyy epäily rikoksesta, Finanssivalvonta tekee poliisille esitutkintapyynnön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oma Säästöpankki kertoi maanantaina julkaistussa osavuosikatsauksessa huomanneensa ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa ohjeiden vastaista toimintaa, joka lisäsi luottoriskiä.

–  Selvitystyössä on ilmennyt, että pankin luotonantoon liittyviä ohjeistuksia on merkittävästi rikottu. Kyse on yksittäistapauksesta, jossa asiakkaiden luottoriskiasemaa on peitelty muodostamalla asiakaskokonaisuuksia tietoisesti virheellisesti ja puutteellisin tiedoin. Kohteet sijoittuvat valtakunnallisesti ympäri Suomea ja kohdistuvat kiinteistötoimialalle, pankki kertoi.

Pankki kertoi, että selvitystyön perusteella on varmistettu, että ohjeiden vastainen toiminta koskee noin kolmea prosenttia pankin kuuden miljardin euron luottosalkusta.

–  Tapahtunut otetaan erittäin vakavasti, ja on selvää, että olemme epäonnistuneet, kun kyseinen tapahtumaketju on päässyt syntymään. Olemme ryhtyneet laajoihin konkreettisiin toimenpiteisiin, jotta kykenemme jatkossa minimoimaan riskin sen suhteen, että mitään vastaavaa pääsisi tapahtumaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Finanssivalvonnan mukaan Oma Säästöpankin taloudellinen tilanne on vakaa ja sillä on hyvä maksuvalmius ja vakavaraisuus. Pankki on listattu Helsingin pörssiin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi