play

Yleisen asumistuen leikkaukset astuvat voimaan, tuki pienenee seuraavan tarkistuksen yhteydessä

STT

Yleisen asumistuen leikkaukset tulevat tänään voimaan. Yleinen asumistuki pienenee seuraavan tarkistuksen yhteydessä, mutta viimeistään ensi vuoden maaliskuussa.

Tuen korvausprosentti pienenee ja perusomavastuu suurenee. Perusomavastuu on jatkossa 50 prosenttia niistä tuloista, jotka ylittävät yleisen asumistuen tulorajojen alarajan. Tällä hetkellä perusomavastuu on 42 prosenttia alarajan ylittävistä tuloista.

Kelan mukaan asumistuen leikkaukset vaikuttavat lievemmin lapsiperheisiin, sillä perusomavastuun laskukaavaa muutetaan niin, että aikuisten kerrointa pienennetään ja lasten kerrointa suurennetaan.

Leikkaukset pienentävät yleistä asumistukea kaikilla, jotka nyt saavat tukea. Kelan mukaan tukea saavia ruokakuntia oli helmikuussa yli 400  000. Eläkkeensaajan asumistukeen muutokset eivät vaikuta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi yleistä asumistukea ei makseta omistusasunnon asumismenoihin enää ensi vuoden alusta.

Yleisen asumistuen lisäksi myös työttömyystukien muutokset astuvat tänään voimaan. Työttömyystukien leikkaus vähentää tukea heti tässä kuussa. Tukia leikataan poistamalla työttömyystukien lapsikorotukset ja 300 euron kuukausittainen suojaosa.

Nyt toteutuvat sosiaaliturvan leikkaukset ja muutokset vaikuttavat kaikkiaan noin puoleen miljoonaan Kelan asiakkaaseen.

Leikkausten on arvioitu vaikuttavan eniten yksin asuvien nuorten ja työttömien nuorten toimeentuloon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tukiin tehdyt leikkaukset perustuvat eduskunnan hyväksymiin lainmuutoksiin.

Kela on varautunut siihen, että toimeentulotuen hakemusmäärät kasvavat leikkausten vuoksi. Perustoimeentulotuki voi korvata osan yleisen asumistuen ja työttömyysturvan leikkauksista kaikkein pienituloisimmille.

Kaikki muutokset tulevat voimaan automaattisesti, eikä asiakkaiden tarvitse itse olla yhteydessä Kelaan niiden vuoksi.

Lapsilisiin on tehty korotuksia lapsilisälakiin tehtyjen muutosten myötä. Alle 3-vuotiaasta lapsesta maksettavaa lapsilisää korotetaan 26 eurolla kuukaudessa tästä päivästä alkaen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Monilapsisten perheiden lapsilisät nousivat jo vuoden alussa.

Eduskunnan hyväksymät lapsilisälain muutokset eivät kuitenkaan koske Ahvenanmaalla maksettavia lapsilisiä. Ahvenanmaalla lapsilisän määristä päättää Ahvenanmaan maakuntahallitus.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi