play

THL: Lastensuojelun järjestäminen onnistuu lainmukaisesti vain Etelä-Karjalassa ja Helsingissä

STT

Lainmukainen lastensuojelun järjestäminen onnistuu vain Etelä-Karjalassa ja Helsingissä, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tilastosta.

Lastensuojelun henkilöstömitoitusta tiukennettiin vuoden 2024 alussa niin, että yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla asiakkaana enintään 30 lasta. Aiemmin luku oli 35.

Tiukennuksen takia lain vaatimuksiin kykeni yhä harvempi hyvinvointialue.

–  Vaikka tilastot tarjoavat vain kapean ikkunan lastensuojelun laatuun, kertovat ne kuitenkin siitä, että alueet eivät kykene takaamaan lastensuojeluasioiden käsittelyä edes lainmukaisten aikarajojen ja asiakasmäärien raameissa, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Martta Forsell tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilaston mukaan huolestuttavin tilanne on Pohjanmaalla, missä kaikilla lastensuojelun sosiaalityöntekijöillä ylittyi enimmäisasiakasmäärä.

Alueen sosiaalityöntekijöillä oli keskimäärin 48 asiakasta, minkä lisäksi lakisääteiset käsittelyajat ylittyivät jopa kolmanneksella asiakkaista.

–  Pohjanmaalta on viestitty, että tilanteen vakavuus ymmärretään. Alue pyrkii pitkäjänteisiin ratkaisuihin rekrytoimalla lisää päteviä sosiaalityöntekijöitä ja välttämällä vuokratyövoiman käyttöä, Forsell sanoo.

Asiakasmäärän tiukemmalla mitoituksella on THL:n mukaan kääntöpuolensa. Joillakin hyvinvointialueilla kaikki lastensuojelun tarpeessa olevat lapset eivät saa heti omaa nimettyä sosiaalityöntekijää ja syntyy niin kutsuttua jonottamista. THL:n selvityksen mukaan oma sosiaalityöntekijä kyettiin nimeämään heti noin puolella alueista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Nykyisen kaltaisella vastuusosiaalityöntekijän työnkuvalla 30 lasta on edelleen suuri määrä. Mitoitus on ilmeisesti vähentänyt todellisia ylilyöntejä ja asiakasmäärään kiinnitetään nyt huomioita, mikä on tärkeää, pohtii THL:n kehittämispäällikkö Laura Yliruka tiedotteen mukaan.

Keski-Suomessa, Vantaa-Keravalla ja Varsinais-Suomessa oman sosiaalityötyötekijän nimeämistä jouduttiin tyypillisesti odottamaan. Odotusajat vaihtelivat joistain päivistä jopa kuukausiin.

THL:n mukaan Vantaa-Keravalla on erikseen perustettu tiimi vastamaan omaa sosiaalityöntekijää odottavien lasten tarpeisiin ja Keski-Suomessa vastaavaa toimintaa ollaan laajentamassa.

Varsinais-Suomessa lastensuojelua odottavalle lapselle voidaan tarpeen vaatiessa nimetä sosiaalityöntekijä, jolla jo ylittyy enimmäisasiakasmäärä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ylirukan mukaan hyvinvointialueet ovat vaikeuksista huolimatta halukkaita löytämään kestäviä ratkaisuja lapsiperheiden tueksi yhdessä THL:n kanssa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi