play

Useita lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle – lakon piirissä olisi esimerkiksi Touhulan päiväkoteja ja Esperi Caren hoivakoteja

STT-Lehtikuva

Useat palkansaajajärjestöt uhkaavat lakoilla yksityisellä sosiaalipalvelualalla toukokuun loppupuolella. Järjestöt kertovat tiedotteissaan lakkojen syyksi julkista sektoria pienemmät palkat.

Yksi lakko koskisi tiettyjä yksityisiä päiväkoteja ympäri maata. Lakon piirissä olisi esimerkiksi Touhulan ja Verkanappuloiden päiväkoteja.

Varhaiskasvatuksen työnseisaus koskisi tiistain 23. toukokuuta ja keskiviikon 24. toukokuuta välisenä aikana alkavia työvuoroja, ellei sitä ennen päästä sopuun.

Päiväkoteja koskevan lakkovaroituksen ovat antaneet Ammattiliitto Jyty, Ammattiliitto Pro, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toinen lakko koskisi tiettyjä ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköitä Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueilla. Lakon piirissä olisi esimerkiksi Attendon, Mehiläisen ja Esperi Caren yksikköjä.

Lakko alkaisi tiistaina 23. toukokuuta ja päättyisi lauantaina 27. toukokuuta.

Hoivakoteja koskevalla lakolla uhkaavat Jyty, Pro, Talentia ja JHL sekä Sote ry, johon kuuluvat hoitajajärjestöt Tehy ja Super sekä Toimihenkilöliitto Erto.

Osana työtaistelua yksityisellä palvelualalla aloitettiin tiistaina ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kevään aikana käydyt neuvottelut yksityisen sosiaalialan työehtosopimuksesta päättyivät tuloksettomina viime perjantaina, kertoo Tehy tiedotteessaan. Tehyn mukaan alan palkkaus on jäänyt selvästi jälkeen julkisen sektorin palkkauksesta ja palkkaerot voivat tehtävästä riippuen olla 150 eurosta jopa 400 euroon.

Järjestöjen tavoitteena on, että yksityiselle sosiaalialalle saataisiin sellaiset palkankorotukset, joilla kurotaan kiinni perusteetonta palkkaeroa julkiseen sektoriin.

Työnantajia edustavan Hyvinvointiala Hali ry:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri pitää lakkovaroitusta huolestuttavana.

–  Lakosta kärsivät eniten asiakkaat, hoivaa tarvitsevat vanhukset sekä yksityisissä päiväkodeissa käyvät lapset, Mänttäri sanoo Halin tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mänttärin mukaan vaaditut palkankorotukset ovat julkista puolta suurempia.

–  Ay-puoli haluaa alalle julkista puolta isompia palkankorotuksia, mutta jättää huomioimatta, että alan taloudellinen tilanne on paljon vaikeampi kuin julkisella puolella. Monet alan yritykset ja järjestöt toimivat jo nyt tappiolla, kun niiden saama korvaus palveluista on paljon julkisen puolen omia kustannuksia matalampi, Mänttäri sanoo.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi