play

Puolustusvoimien työntekijälle yli yhdeksän vuoden tuomio Tampereen taksiturmasta – törmäsi taksiin 155 kilometrin tuntivauhdilla

20-vuotias mies kaahasi humalassa Puolustusvoimien autolla päin taksia Tampereella maaliskuussa. Kuva on Pirkanmaan käräjäoikeuden istunnosta 11. kesäkuuta.

20-vuotias mies kaahasi humalassa Puolustusvoimien autolla päin taksia Tampereella maaliskuussa. Kuva on Pirkanmaan käräjäoikeuden istunnosta 11. kesäkuuta. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Maria Rosvall, Simu Perälä / STT

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Puolustusvoimissa työskennelleen miehen yli yhdeksän vuoden vankeusrangaistukseen muun muassa taposta ja palvelusrikoksista.

Käräjäoikeuden mukaan mies otti työpaikaltaan Hattulan Parolannummelta luvatta haltuunsa Puolustusvoimien Toyota Hilux -maastoauton ja lähti ajamaan sillä moottoritietä Tampereelle.

Mies oli tuomion mukaan noin 1,2 promillen humalassa ja ajoi lähes koko matkan noin 160 kilometrin tuntivauhtia. Poliisin esitutkintapöytäkirjan mukaan mies myös kuvasi ajonsa aikana videoita ja julkaisi ne viestipalvelu Snapchatissa.

Matkalla mies soitti hätäkeskukseen ja kertoi, että hänellä on hallussaan 9-millimetrinen pistooli. Tuomion mukaan mies sanoi, että jos hänet yritetään pysäyttää esimerkiksi piikkimatolla, hän ampuu joko itsensä tai ulkopuolisia.

Lopulta mies törmäsi Tampereella Lempääläntien ja Kuokkamaantien valoristeyksessä edessään hiljaa ajaneeseen taksiin. Taksia kuljettanut 54-vuotias mies kuoli saamiinsa vammoihin. Tuomiosta ilmenee, että tuomitun ajaman maasturin nopeus oli vähintään 155 kilometriä tunnissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käräjäoikeuden mukaan mies toi puhelussaan hätäkeskukseen useaan otteeseen esiin, ettei hän halua törmätä sivullisiin. Oikeuden mukaan mies kertoi myös kuulemisessaan, että hänen tarkoituksensa ei ollut törmätä kehenkään, vaan hän oli halunnut törmätä elottomaan esteeseen.

–  Näiden seikkojen perusteella asiassa on selvää, että hänellä ei ole ollut tappoteon osalta tarkoitusta tappaa ketään ulkopuolista, tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi miehen syyllistyneen tappoon. Miehen tuli käräjäoikeuden mukaan ymmärtää, että riski muihin törmäämiseen on ollut merkittävä sekä siten pitää varsin todennäköisenä, että törmätessään muuhun tielläliikkujaan seurauksena on ulkopuolisen ihmisen kuolema.

Tuomion mukaan tämän puolesta puhui muun muassa se, että miehen kuljettama auto oli varsin massiivinen ja hän ajoi sillä kovaa nopeutta. Hätäkeskustallenteiden mukaan mies oli ilmoittanut ajavansa koko matkan kaasu pohjassa niin kauan kuin polttoainetta riittää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käräjäoikeuden mukaan mies oli myös tietoinen muista tielläliikkujista, koska hän sanoi, ettei halua törmätä keneenkään.

Käräjäoikeus katsoi miehen itsetuhoisuuden olleen motiivina teolle. Tuomiossa sanotaan, että mies kertoi olleensa itsetuhoinen jo jonkin aikaa ennen tapahtumia.

Mies oli tuomion mukaan muun muassa kertonut etsineensä internetistä tietoja terapiaan hakeutumisesta sekä avautunut turmaa edeltävänä iltana ongelmistaan.

Kirjallisessa ennakkovastauksessaan käräjäoikeudelle mies kiisti syyllistyneensä tappoon, mutta myönsi törkeän kuolemantuottamuksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mies oli määräaikaisena kouluttajana töissä Puolustusvoimissa Panssariprikaatissa Hattulassa. Julkisen nimikirjanotteensa mukaan hän on aliupseeri, jonka varusmiespalvelus päättyi viime vuoden kesäkuussa. Hän aloitti sen jälkeen määräaikaisena kouluttajana Panssariprikaatissa.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen myös menettämään sotilasarvonsa.

Joona Valtteri Varjus, 20, tuomittiin yhdeksän vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistukseen muun muassa taposta, palvelusrikoksista, törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi