play

Maastopalovaroituskartta hohtaa oranssina ja keltaisena – Kannattaa muistaa, että sytyttäjä vastaa aina sytyttämästään tulesta

Lieksan Tuomipurolla sammutettiin maastopaloa huhtikuussa 2021.

Lieksan Tuomipurolla sammutettiin maastopaloa huhtikuussa 2021. Kuva: Mikko Ahvenainen

STT

Maastopalovaroitus oli perjantaina voimassa koko maassa Kittilän kuntaa lukuun ottamatta, mutta lauantaista lähtien jokainen maan kolkka on varoituksen piirissä. Suuressa osassa maata maastopalojen vaara on jopa erittäin suuri.

Maastopalovaroituksen ollessa voimassa kaikenlainen avotulen teko on kielletty. Sisäministeriöstä muistutetaan, että tulen sytyttäjä vastaa aina sytyttämästään tulesta.

Vuosittain Suomessa syttyy keskimäärin noin 2  500 maastopaloa.

–  Torstaina katsoin, että tänä vuonna on (tähän mennessä) syttynyt noin 600 maastopaloa. Viime vuosina mittaluokka tähän aikaan on ollut suunnilleen sama, joten siinä mielessä tilanne ei ole mikään epätavallinen. Mutta nyt on ollut pitkä vähäsateinen jakso, jolloin maastopalot ovat voineet kasaantua. Mitä tapahtuu tulevina viikkoina ja kuukausina, niin sitähän ei tietenkään tiedä, sanoo sisäministeriön pelastusylitarkastaja Tommi Luhtaniemi STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän kuitenkin painottaa, että maastopalojen riski on nyt korkea, varsinkin kun tuulet näyttävän lisääntyvän.

–  Kyllä nyt ihmisten täytyisi aika tarkkana olla, ettei tilanne enää pahenisi. Suurin osahan maastopaloista on ihmisen aiheuttamia, Luhtaniemi lisää.

Suomessa varaudutaan maastopaloihin muun muassa tähystyslennoin.

–  Kun maastopaloriski kasvaa, niin koko maan kattavaa tähystystoimintaa tehdään joka päivä. Lisäksi meillä on satelliittihavainnointi käytössä, Luhtaniemi kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomessa on myös tiivis metsäautotieverkosto, jolloin havaitut palot saavutetaan hänen mukaansa suhteellisen nopeasti.

Myös maailmalla tapahtuneista suurista maastopaloista suomalaiset ovat hakeneet oppia. Viime vuosina Suomesta on lähetetty pelastajia muun muassa Portugaliin ja Kreikkaan torjumaan maastopaloja.

EU:lla on puolestaan sammutuslentokoneita, joista Suomea lähimmät ovat Ruotsissa.

–  Meidän omien Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen helikopterien lisäksi meillä on tarvittaessa saatavilla apua EU-maista, Luhtaniemi sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syysviljat, nurmet ja orastuvat kevätviljat alkavat kärsiä viikkoja kestäneen kuivuuden takia. Myös parhaillaan kukkivat syysöljykasvit alkavat nääntyä veden puutteesta, kertoo kehityspäällikkö Sari Peltonen ProAgriasta STT:lle.

Lisäksi esimerkiksi pienisiemenisen rypsin kylvöjä vasta odotellaan, koska niitä ei suositella kylvettäväksi kuivaan maahan. Sateita odotetaan nyt kylvöjen aloittamiseksi.

Kuivuudesta johtuvat oireet ovat Peltosen mukaan alkaneet näkyä tänä keväänä aiemmin kuin tavallisesti. Yleensä ne ilmaantuvat vasta kesäkuun alkupuolella.

Kuivuudesta kärsitään tällä haavaa eniten Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa.

–  Vielä pärjätään, mutta kun viikko eteenpäin on aika koviakin helteitä, niin huolestuneisuus kasvaa koko ajan, Peltonen sanoo.

Kuiva alkuvuosi saattaa aiheuttaa sen, että viljelykasvit eivät jaksa kasvaa ja kasvustot jäävät harvoiksi, mataliksi ja pieniksi.

–  Voi ehkä nyt jo sanoa, että jonkinlaisia sadonmenetyksiä alkaa olla jo odotettavissa. Tässä vaiheessa kasvukautta viljelykasvit nimenomaan tarvitsevat vettä, kun sadonmuodostus on alkamassa.

Kuivuudesta kärsivät etenkin kevätkylvöiset kasvit eli ohra, vehnä ja kaura, öljykasvit rypsi ja rapsi sekä palkokasvit.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi