play

Puolustusministeri Kaikkonen: Suomen eteneminen kohti Nato-jäsenyyttä näyttää olevan nopein polku saada molemmat maat jäseniksi

Puolustusministeri  Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan jo Suomen liittyminen Natoon vahvistaa myös Ruotsin turvallisuutta.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan jo Suomen liittyminen Natoon vahvistaa myös Ruotsin turvallisuutta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Saila Kiuttu / STT

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Turkin ilmoitus aloittaa ratifiointiprosessi parlamentissa on tärkeä askel kohti Suomen Nato-jäsenyyttä. Marin kommentoi asiaa Twitterissä Turkin ja Suomen presidenttien Recep Tayyip Erdoganin ja Sauli Niinistön Ankarassa pitämän tiedotustilaisuuden jälkeen.

Marinin mukaan Suomi tulee tekemään kaikkensa, jotta myös Ruotsista tulee Naton jäsen mahdollisimman nopeasti.

Erdogan sanoi Nato-ratifiointia koskevien keskustelujen Ruotsin kanssa jatkuvan. Erdogan muun muassa sanoi, että Ruotsi ei ole ottanut myönteisiä askeleita terrorismista syytettyjen luovuttamiseksi.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Turkin päätös ratifioida Suomen Nato-jäsenyys vahvistaa Suomen, Ruotsin ja Naton turvallisuutta. Hän sanoo odottavansa liittymisprosessin saattamista nopeasti päätökseen ja Suomen ja Ruotsin toivottamista Nato-perheeseen täysjäseninä mahdollisimman pian.

Puhemies Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Turkin ilmoitus aloittaa Suomen jäsenyyden hyväksyminen on huojentava tieto.

–  Suomihan on koko ajan täyttänyt Naton jäsenyyskriteerit, hän kommentoi STT:lle tekstiviestitse.

Hän pahoittelee syntynyttä asetelmaa, jossa Turkki korostetusti vaatii Ruotsilta sellaista, johon sen oikeusjärjestelmä ei anna mahdollisuuksia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) arvioi, että Suomen eteneminen kohti Nato-jäsenyyttä näyttää nyt olevan nopein polku saada sekä Suomi ja Ruotsi sotilasliiton jäseniksi.

–  Jos emme pääse Naton ovesta sisään Ruotsin kanssa rinnakkain, menkäämme sitten peräkkäin, hän arvioi STT:lle.

Suomi ja Ruotsi tavoittelivat Nato-jäsenyyttä yhtä aikaa, mutta Kaikkosen mielestä sille ei voi mitään, että Turkki päätti toisin.

–  Ruotsi on läheisin kumppanimme ja tulemme ponnistelemaan nyt Ruotsin jäsenyyden pikaiseksi loppuunsaattamiseksi. Se on myös puolustuksemme kannalta merkityksellistä, hän sanoo.

Kaikkosen mukaan jo Suomen liittyminen Natoon vahvistaa myös Ruotsin turvallisuutta.

–  Kyllä se on jo pelkästään karttaa katsomalla pääteltävissä.

Ruotsin Nato-jäsenyys on Kaikkosen arvion mukaan pikemminkin kuukausien kuin vuosien päässä. Hän ei usko, että esimerkiksi Pohjois-Euroopan alueen puolustussuunnittelun kannalta tällainen aikaero on iso ongelma.

–  Kunhan ei synny tilannetta, jossa Ruotsin jäsenyys jäisi pidemmäksi aikaa roikkumaan.

Kaikkosen mukaan Suomen kannattaa työskennellä sen puolesta, että Ruotsin hyväksyminen Natoon voisi tapahtua Vilnan heinäkuiseen huippukokoukseen mennessä.

Suomi odottaa myös Unkarin suunnalta ratkaisevia askelia. Unkari on vakuutellut, ettei se aio jäädä viimeiseksi maaksi, joka hyväksyy Suomen Natoon. Maata hallitseva Fidesz-puolue kertoo, että Unkarin parlamentti äänestää Suomen Nato-jäsenyydestä 27. maaliskuuta.

–  Jos se tässä kuussa Unkarissa järjestyy, voidaan kyllä olla tyytyväisiä aikatauluun, Kaikkonen toteaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi