play

SDP pinkaisee presidenttikisaan Jutta Urpilaisen suostumuksen myötä – Marin osallistuu kampanjatyöhön

SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi (vas.) halaa EU-komissaari Jutta Urpilaista puheenjohtaja Antti Lindtmanin seuratessa taustalla puoluevaltuuston kokouksessa Tampereella.

SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi (vas.) halaa EU-komissaari Jutta Urpilaista puheenjohtaja Antti Lindtmanin seuratessa taustalla puoluevaltuuston kokouksessa Tampereella. Kuva: Jussi Nukari

STT

SDP on viimein saamassa presidenttiehdokkaansa, kun EU-komissaari Jutta Urpilainen ilmoitti sunnuntaina suostuvansa tehtävään.

Urpilainen kertoi suostumuksestaan SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Tampereella. Hänen ilmoituksensa oli odotettu, koska aiemmin Urpilainen on julkisesti kertonut harkitsevansa tehtävää vakavasti eikä muita ehdokkaita ole puolueen rivistä syksyn mittaan ilmaantunut.

Sunnuntaina puoluevaltuuston kokousväen keskuudessa jaettiinkin Jutta-pinssejä ja kylttejä jo ennen kuin Urpilainen kertoi päätöksestään puheessaan.

– Haluan, että me suomalaiset voimme jatkossakin sitoutua siihen, että ketään ei jätetä, Urpilainen sanoi puheessaan saaden yleisöltä aplodit.

Ketään ei jätetä -viesti nousi toistuvasti esiin hänen puheessaan ja myöhemmin tiedotustilaisuudessa. Urpilainen sanoi nostaneensa ajatuksen kampanjansa pääsanomaksi.

– Haluan omalla viestilläni osallistua tähän keskusteluun ja tuoda suomalaisia yhteen yhteisten arvojen äärelle, mutta myös tuoda minun ulko- ja turvallisuuspoliittisen kokemukseni tähän vaaliin. Ajattelen niin, että demokratiaa puolustetaan asettumalla ehdokkaaksi, hän kertoi lehdistölle.

SDP oli eduskuntapuolueista viimeinen, joka ei ollut ilmoittanut ehdokkaastaan, sellaisen asettamatta jättämisestä tai siitä, kenen presidenttiehdokkaan taakse puolue asettuu. Urpilaisen mukaan hänen ilmoituksensa viipymisen taustalla ovat olleet komission jäseniä koskevat eettiset säännöt ja myös hänen työnsä EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavana komissaarina. Urpilainen kertoi, että hänen asettumisestaan ehdokkaaksi on neuvoteltu komissiossa syksyn mittaan.

Urpilainen kertoi olleensa pääneuvottelijana EU:n ja AKT-valtioiden eli Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden välisen kumppanuussopimuksen laadinnassa.

Sopimusta on neuvoteltu usean vuoden ajan, ja Urpilainen allekirjoitti EU:n puolesta niin sanotun Samoan sopimuksen päättyneellä viikolla. Tiedotustilaisuudessa Urpilainen kertoi pystyneensä ilmoittamaan ehdokkuudestaan nyt, kun Samoan sopimuksen neuvottelut päättyivät.

Urpilainen ei vielä sunnuntaisen ilmoituksen jälkeenkään ole virallisesti SDP:n presidenttiehdokas, vaan puoluevaltuusto kokoontuu 2. joulukuuta hyväksymään ehdokkuuden.

– Siitä päivästä eteenpäin jään palkattomalle vaalivapaalle. Vaalivapaa kestää sitten vaaleihin asti, Urpilainen sanoi tiedotustilaisuudessa.

SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi kertoi medialle puolueen presidentinvaalibudjetin olevan vähintään 600 000 euroa. Lisäksi Näkkäläjärven mukaan SDP:n entinen puheenjohtaja Sanna Marin aikoo osallistua Urpilaisen kampanjastarttiin.

– Sanna Marin on varmasti sitoutunut vaalityöhön, Näkkäläjärvi kertoi ja lisäsi, että yksityiskohtiin palataan myöhemmin.

Urpilainen sanoi tiedotustilaisuudessa, että ulko- ja turvallisuuspoliittisen johtajuuden ohella tasavallan presidentti on arvojohtaja.

– Jos jotakuta suomalaiset kuuntelevat arvokysymyksissä, se on tasavallan presidentti. Uskon, että se rooli tulisi minulla korostumaan, hän sanoi.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisiin linjoihinsa Urpilainen palaa tarkemmin kampanja-avauksensa yhteydessä. Hän kuitenkin avasi ajatuksiaan sunnuntaina sekä puoluevaltuustopuheessaan että lehdistötilaisuudessaan.

Puheessaan hän totesi Suomen elävän globaalia murroskautta.

– Uuden ulkopoliittisen toimijuuden löytäminen on tärkeää meille suomalaisille, hän sanoi.

Myöhemmin tiedotustilaisuudessa Urpilainen kertoi uskovansa vahvasti monenkeskeiseen sääntöperustaiseen kansainväliseen järjestelmään. Hän pitää myös hyvänä, että Suomessa ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset nauttivat laajaa yksimielisyyttä. Lisäksi hän kertoi, ettei halua ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisessa asettaa presidenttiä valtioneuvoston yläpuolelle.

Urpilainen nosti esiin EU:n merkityksen Suomen ulkopolitiikalle, mutta hän huomioi myös globaalin etelän eli esimerkiksi Afrikan ja Etelä-Amerikan valtiot.

– Suomen ulkopolitiikka ei voi keskittyä vain suurvaltoihin.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi sunnuntaina olevansa kiitollinen Urpilaisen suostumuksesta.

– Minusta tuntuu, että näihin presidentinvaaleihin saadaan vihdoinkin säpinää, Lindtman sanoi.

Urpilainen on SDP:n entinen puheenjohtaja ja Suomen entinen valtiovarainministeri. Hän on ollut kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari vuodesta 2019.

Urpilainen on kotoisin Keski-Pohjanmaalta Kokkolasta ja koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri. Ennen poliitikon uraansa Urpilainen työskenteli opettajana.

Presidentinvaalit pidetään ensi vuoden tammikuussa.

Päivitetty kello 16.50 kauttaaltaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi