play

Pääministeri Marinin mukaan keskustan toiminta translaissa rikkoi pelisääntöjä – Kalli: Ei kuritoimenpiteitä

STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, ettei keskustan kansanedustajien toiminta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ollut hallituksen yhteisten sääntöjen ja toiminnan mukaista.

Hänen mielestään hallituksen esityksen translaista olisi pitänyt mennä valiokunnasta kaikkien hallituspuolueiden tuella eteenpäin.

Marin kuitenkin sanoi, ettei vielä mene johtopäätöksiin, vaan aikoo keskustella tilanteesta keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon kanssa.

– Olen kiinnostunut siitä, millä tavalla keskustan eduskuntaryhmä nyt käsittelee näiden yksittäisten kansanedustajien toimintaa, jotka eivät ole valiokunnassa toimineet hallituksen linjan mukaisesti. Olettaisin, että tällaista ei eduskuntaryhmä voi hyväksyä, Marin sanoi toimittajille eduskunnassa ennen ryhmäkokousta.

Hän painotti kuitenkin, että on todella tärkeää, että valiokunta sai käsiteltyä mietinnön, laki etenee saliin ja sali pääsee siitä äänestämään.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli kertoi ennen keskustan ryhmäkokousta, ettei esitystä vastaan äänestäneille keskustan kansanedustajille seuraa kuritoimenpiteitä puolueen eduskuntaryhmässä.

Kalli sanoi toimittajille eduskunnassa puolueessa olevan pitkä perinne siitä, että tämänkaltaiset kysymykset ovat omantunnonkysymyksiä.

– On aivan selvää, että edustajan näkemys ei muutu valiokunnasta täysistuntosaliin astuessa, Kalli sanoi.

Marin sanoi tienneensä etukäteen, että keskustalla on yksittäisiä kansanedustajia, jotka eivät voi olla suuressa salissa lakiesityksen takana.

– Tämä on todettu yhdessä, ja se on ollut minun tiedossani, mutta valiokuntatyöskentelyyn sen ei tietenkään olisi pitänyt vaikuttaa.

Pääministeri sanoi myös Saarikon korostaneen aiemmin, että valiokuntatyöskentelyyn tämän ei pitäisi vaikuttaa ja että esimerkiksi valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) ei tässä tule toimimaan hallituksen esitystä vastaan.

Lohi äänesti esitystä vastaan, samoin Hanna-Leena Mattila ja Pekka Aittakumpu. Esitys jatkoi suureen saliin kokoomuksen äänillä ja pienellä muutosvaatimuksella.

Marin on aiemmin sanonut, että jos vielä yhden kerran hallituksen pelisääntöjä rikotaan, hallituksen taru päättyy.

Eräiden keskustalaisten vastustus on ollut hallituksen tiedossa. Toisaalta hallituskumppanit odottivat laajasti, että lakia vastustavat keskustalaisedustajat olisivat jättäneet kokouksen väliin tai muilla tavoilla olleet suoranaisesti vastustamatta esitystä.

Keskustan puheenjohtaja Saarikko oli Kallin kanssa samalla linjalla. Hän korosti pääministerin olleen tietoinen siitä, että osa keskustan edustajista vastustaa lakiesitystä.

Saarikko sanoi, että keskustan edustajiksi valiokuntaan oli valikoitunut edustajia, jotka vastustivat esitystä. Hän kuitenkin piti tärkeänä, että laki etenee, ja näki esitykseen tehdyt muutokset vähäisinä.

– Tuen tuota lakia ja uskon, että keskustan ryhmästä enemmistö on sen takana, Saarikko sanoi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi