play

Perusopetuksessa olevien lasten määrä laskemassa historiallisen paljon

Koululaisikäluokkien ennakoidaan pienenevän tällä vuosikymmenellä melkein kaikissa kunnissa.

Koululaisikäluokkien ennakoidaan pienenevän tällä vuosikymmenellä melkein kaikissa kunnissa. Kuva: Lehtikuva

STT

Perusopetuksessa olevien lasten määrä on laskemassa historiallisen paljon, kertoo Kuntaliitto. Sen mukaan peruskoulussa olevien määrä on vähenemässä noin 80  000 oppilaalla vuoteen 2030 mennessä.

Koululaisikäluokkien ennakoidaan pienenevän tällä vuosikymmenellä melkein kaikissa kunnissa. Noin joka kolmannessa kunnassa koulun aloittaa vuonna 2029 alle 20 lasta.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen vaatii nopeita toimenpiteitä, jotta kunnat voisivat sopeutua muuttuvaan tilanteeseen.

–  Muutokset koskettavat ihan kaikkia kuntia. Nyt ei puhuta ohimenevästä tilanteesta, vaan olemme uuden normaalin edessä, hän sanoo tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alle kouluikäisten määrä on laskenut jo 2010-luvulla voimakkaasti, ja kunnat ovat jo siihen reagoineet.

Esimerkiksi sellaisia kuntia, joissa on vain yksi peruskoulu, on yhä enemmän. Yhä harvemmassa kunnassa kouluja on enemmän kuin kolme.

–  Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ei voida kuitenkaan ratkaista yhdellä mallilla, kun kunnat kohtaavat hyvin erilaisia väestötilanteita ja olosuhteet ovat erilaisia. Esimerkiksi saaristo-olosuhteissa koulumatkojen merkitys koulun saavutettavuudelle on aivan toista luokkaa kuin kaupungeissa, Karhunen toteaa.

Kouluikäisten määrän pieneneminen näkyy erityisesti suomenkielisissä, joiden määrä vähenee jopa 100  000 lapsella vuoteen 2030 mennessä. Ruotsinkielisten lasten määrä laskee hillitymmin, ja vieraskielisten lasten määrä kasvaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vieraskielisten lasten osuuden arvioidaan kasvavan vuoteen 2030 mennessä jopa 16 prosenttiin koko koululaisikäluokasta. Pääkaupunkiseudulla arviolta jopa 30 prosenttia lapsista on tuolloin vieraskielisiä.

–  Kansallisesti täytyy panostaa rahoitusta kielikehityksen mukaisesti niille alueille ja kaupungeille, jossa on uudenlaiset kasvun elementit. Meidän on huolehdittava kotoutumisen onnistumisesta, jotta näille alueille riittää tulevaisuudessa myös työntekijöitä, Karhunen sanoo.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi