play

KRP epäilee miehen lähettäneen puoluetoimistoihin valepommeja tarkoituksenaan vaikuttaa demokraattisiin vaaleihin

Arkistokuva helmikuulta 2023 vasemmistoliiton puoluetoimistolta Helsingin Sörnäisissä.

Arkistokuva helmikuulta 2023 vasemmistoliiton puoluetoimistolta Helsingin Sörnäisissä. Kuva: Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi kevään 2023 eduskuntavaalien aikaan tapahtuneen epäillyn terrorismirikoksen esitutkinnan.

Tuolloin eri puoluetoimistoihin ympäri Suomea lähetettiin uhkaavia kirjeitä, jotka oli naamioitu näyttämään kirjepommeilta. Kirjeitä lähetettiin Helsingissä vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden toimistoille, Turussa SDP:n toimistolle sekä Porissa ja Tampereella vasemmistoliiton toimistoille, tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Sanna Springare keskusrikospoliisista kertoo STT:lle.

Springaren mukaan kirjeiden lähettäjäksi epäillään keski-ikäistä miestä. Hän on poliisin mukaan kiistänyt teot.

Uhkausten tarkoituksena epäillään olleen pyrkimys vaikuttaa demokraattisiin vaaleihin ja niissä osallisena olleiden puolueiden toimintaan väkivallalla uhaten.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Asiaa tutkittiin terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä laittomina uhkauksina, julkisena kehottamisena rikokseen ja lievänä ampuma-aserikoksena. Lievän ampuma-aserikoksen osalta kyse oli kotietsinnässä löytyneestä aseen osasta.

Tutkinta julkisesta kehottamisesta rikokseen liittyi Springaren mukaan siihen, että miehen epäillään myös tuottaneen provosoivaa ja uhkaavaa materiaalia eduskuntavaaleista loppuvuoden 2022 ja kevään 2023 välisenä aikana. Springaren mukaan epäilty tuotti materiaalia muun muassa anonyymille Ylilauta-sivustolle, viestipalvelu Telegramiin ja videopalvelu Bitchuteen.

–  Tällaista äärioikeistolaista, akselerationistista materiaalia se on ollut. Sisällöissä viitataan väkivaltaan ja puhutaan muun muassa ampumisista ja viimeisistä vaaleista ja sanotaan, että äänestetään luodilla, Springare kuvailee.

Akselerationismissa on kyse äärioikeistolaisesta, demokratian hylänneestä aatemaailmasta, jonka mukaan yhteiskunta pitää romahduttaa terrori-iskuilla, jotta päästään valkoisten hallitsemaan totalitaristiseen yhteiskuntaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ennen vaaleja ja sen aikana julkaistujen kirjoitusten oheen on Springaren mukaan lisätty kuvia, joissa on muun muassa natsilippuja. Kirjoituksia on eri keskustelufoorumeilla Springaren mukaan todella paljon.

Suomessa on viime vuosina tutkittu äärioikeistolaiseen ja akselerationistiseen ajatteluun liittyviä rikoksia myös Lahdessa ja Kankaanpäässä.

Springaren mukaan valekirjepommien lähettämisestä epäilty on käyttänyt samoja keskustelualustoja kuin Lahden tapaukseen liittyvät ihmiset. Siinä päätekijä tuomittiin yli kolmen vuoden vankeusrangaistukseen muun muassa kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikoksesta ja kahdesta kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

–  Sitä, miten hyvin he tuntevat toisensa, en osaa sanoa. Ei vaikuta ainakaan siltä, että he olisivat kovin läheisiä tuttavia, hän sanoo.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi